Nuffnang

Tuesday, December 23, 2008

Monday activity with:PuteraPuteri Hati Mama

Last Monday, I really spent my time with my active kids..

1. Craft Fun Activity at City Library

We went to City Library just 3 of us. Hubby stay at home doing his research..I drove to Harvey Norman, find free parking for two hours. Alhamdulillah..ada rezeki..parking di bawah bumbung. That activity start at 10.00 am till 12.00pm..Nampaknya we all dah lambat dlm 15 min..Mission diteruskan jugak..Lepas parking, terjumpa Sis Yati and Bro Khairul and they also going to City Library...

Now we see what they (Najlaa, Afrina, Izatti, Nabila and also Najmi) are doing at Craft Fun..
Luckily ada meja kosong at the back..Alhamdulillah


This what i found in her... Najlaa loves art


Najmi yang masih lagi tenang didalam stroller..
setengah jam lepastu..
aktiviti memanjat pula


2. Summer at Rose Garden, Victoria Esplanade Park

Untuk activity kedua ni..I pujuk my husband to join together..Saja nak tengok Bunga Rose masa Summer ni..dulu we all visit masa Autumn..This is my favourite activity.tengok gerden..yang menghijau..Alhamdulillah..Hubby setuju..We went to Rose Garden afer we took our lunch..lunch pun Bihun Goreng ajer..Actually saja nak biarkan Najmi berjalan dan berlari kat Rose Garden ni...Biar dia main-main dgn Kaklong Najlaa di taman..Actually seronok activity ni..menghabiskan masa petang dengan anak2...dan suami tersayang..Saja biar hubby keluar berehat ditaman..rehatkan kepala org buat research..

Lets see the beauty of Roses that Allah created..and Najlaa and Najmi chasing activity...






The end

Saturday, December 20, 2008

FAQ utk sahabat2 (esp. dr UTHM) yg nak sambung belajar di New Zealand

These are the answers to some of the most common questions from my friends who plan to further their study in New Zealand (especially at Massey University, Palmerston North, Manawatu).

Lepas kita dapat borang perjanjian KPT lepas tu kita g hantar kat KPT putra jaya kan? lepas tu kita kene dtg amik cek ker? selalunya selang masa berapa lama ek? Maksudnya 2 kali ker kene pergi putrajaya? pastu claim visa & passport buat b4 g NZ ker buat b4 pergi KPT?

Kalau ikut pengalaman saya masa urusan cuti belajar bulan Mac 2008 lalu, saya pegi sendiri ke KPT awal pagi.
Sblm pegi ke KPT,buat medical checkup siap2 (masa buat medical checkup utk apply visa NZ, buat sekali utk KPT & UTHM). Kenalpasti dan bawa semua dokumen2 yg diperlukan utk isi Borang perjanjian & borang claim paspot & visa.
Kat KPT, amek borang perjanjian & dokumen2 berkaitan (termasuk borang claim visa & passport). Pastu, terus isi borang perjanjian & borang claim dgn lengkap, matikan setem utk borang perjanjian dan terus hantar borang perjanjian & borang claim visa & passport pada petang hari yg sama. Tak silap saya, kebiasaannya dalam seminggu kita dah boleh amek cek (klu xde masalah la). Cek ni kita boleh kirim kt kawan kita utk amek dgn syarat sertakan bersama surat akuan & salinan IC. So, x perlu pergi putrajaya 2 kali la. Unless xde org yg boleh dipercayai utk amek cek, kenalah pegi putrajaya 2 kali.

Camne urusan utk buat visa ke NZ?

Utk sahabat yg sambung belajar - kena buat student visa.
Bagi suami / isteri yg ikut sama tapi x smbg belajar - better mohon work visa.
Anak2 yg dh sekolah - better mohon student visa.
Anak2 yg belum sekolah - mohon visitor’s visa.

Saya urus sendiri visa utk famili saya (tak guna agen – lgpun universiti saya x cover kos guna agen)..kalau takde masalah (e.g. medical, document x lengkap dll), dlm 1-2 minggu dh boleh dapat visa. Saya courier dokumen terus ke NZ immigration di S’pore & pihak NZ immigration S’pore pos visa & passport terus ke rumah saya (so, tak perlu pegi ke S’pore).

Further detail boleh refer:
http://www.immigration.govt.nz/branch/SingaporeBranchHome/
http://www.immigration.govt.nz/branch/SingaporeBranchHome/faqs.htm
http://www.immigration.govt.nz/faqs/


Sekarang ni ada masalah medical checkup.. so mungkin tak dpt enroll di universiti pada tarikh yg sepatutnya (spt dlm offer letter)..camne yek?

Kalau x settle medical checkup kita x dpt visa. Xde visa xleh la fly ke NZ. So, kena la minta tangguh lapor diri kat universiti kalau visa x settle lagi.
Kalau tangguh lapor diri, better minta tangguh tarikh start cuti belajar sama(biasanya tarikh start cuti belajar seminggu seblm tarikh kita lapor diri kat universiti). So, tak perlulah confirmkan flight ticket awal2. Lepas visa & cuti belajar dah confirm, barula confirmkan flight ticket.

Bagi yang ada anak kecil yg menyusu, boleh bawa susu tak? kalau tak silap NZ strict sikit kan tng makanan berunsur tenusu dan daging?

Mengikut pengalaman saya dan isteri, masa fly dengan anak kecil (4 months masa tu) memang kami bawa susu formula yang refill packs dalam 4-5 packs and some Baby Cereals (TAPI JANGAN BUKA ‘PACKAGING’NYA) yang tu untuk stok awallah..Bila dah sampai sini , memang beli susu disini…dan untuk hand luggage, susu yang telah dimasukkan di dalam botol (packing siap-siap/ isi dalam travel milk container) untuk dibawa untuk naik di atas flight. If disoal, just said for my baby. Ini seperti apa yang dinasihatkan oleh one of my friends from Auckland before we fly to NZ.( Tapi untuk susu yang di bawa untuk early stock for your baby please don’t open the packaging - Untuk memudahkan bio-security process) Masa datang dulu saya memang plan tak bawa stock bnyk, just 4-5 packs.Takut tak lepas..so taklah rugi..But Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanya)

Further info about bio-security, pls refer:

http://www.biosecurity.govt.nz/files/enter/personal/travellers-brochure.pdf
http://www.biosecurity.govt.nz/enter/declare


What are the main things that I should know before going to NZ?


http://www.immigration.govt.nz/migrant/settlementpack/onarrival/


Berapa harga barang2 kat NZ?

Please refer:
http://www.trademe.co.nz/
http://www.thewarehouse.co.nz/red/
http://www.warehousestationery.co.nz/
http://www.paknsave.co.nz/
http://www.kmart.com/

Perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman kami. Orang lain mungkin berbeza. Wallahua'lam.

Kepada sahabat2 yg akan sambung belajar di Massey University Palmerston North, jika ada sebarang soalan / masalah, boleh la email: malaysian_palmy@yahoogroups.com

Tuesday, December 16, 2008

Najlaa's Kindy Activity

Today's short story...

video

Today activity..Kat Kindy Najlaa...Taking picture with father Christmas..so her kindy session start at 2pm until 3pm not as ussual..Memang sibuk dengan pelbagai aktiviti kat kindi nie..last two weeks " a day with special person"..Actually according to her letter, the invitation is to grandparents..but Maktok, Tok Ma and dua-dua Wan kat Malaysia kan..so Mama lah yang meng"attend" activity ni..sape lagi peneman mama merangkap bodyguard kecik..kalau bukan Najmi... Dan sebagai Mama..bersyukur dengan perkembangan anak..Thanks to Allah because give her opportunity to have this type of experiences...living in other countries and mix around with others and etc....

Especially to her grandparents,aunties and uncles..Here are some pic at her kindy and its activity.


Singing time..beside najlaa, (in yellow shirt) Ashraf
one of Malaysian here

Najlaa and Hazim with their kindy's teacher
video
Last video was her activity on " A Day with Special Person"..Sorry sebab rakaman ada gangguan..Najmi ter"tarik" tali camera..



The end

Sunday, December 14, 2008

Eidul Adha Celebration Dec 2008

Salam to all...Sorry for been disappeared for a moment...No issue and idea to be write up...and today I have something to share with all my friends and families..

Here is the story about "Hari Raya Qurban" at New Zealand..We celebrated it on Tuesday, 9th December 2008...Some of Malaysian friends also made "Qurban" on that day. But "Qurban's" here not as at our country,Malaysia..In Malaysia we can do slaughtering process by ourself, in New Zealand they have strict regulation in term of slaughtering process and etc.The process only can be made at it specific and special place.

Nothing much on 9th Dec because we celebrating our Eidul Adha in raining...so I forgot to snap the pic on the special event on that day( hubby sempat snap gambar anak2 sebelum keluar solat jer..).Actually some of Malaysian friends made "open house" on that Hari Raya...


My children with their new "Baju Raya' which arrived on a day before Eidul Adha..
Thanks to my mother in law..



Our family and 3 other families ( Bro Hezal's family, Bro Yaz's family and Bro Din's family)made our Eidul Adha Open House together with BBQ concept..Alhamdulillah praise to Allah because of His will on that Saturday 13 Dec 2008 was sunny day.

Now Lets pictures tell everything...in other words..
biar gambar berbicara...












children playing area..




Salam Eidul Adha..

Tuesday, December 2, 2008

Last weekend activities

Last Weekend
Sunday...

In the morning we got some shopping at Farmers and in the afternoon our Malaysian Botanical Road neighbourhood planned to visit wind farm..For me it is second visit to Wind Farm..but it's cool..It's difference with the previous one (winter) because now in Summer...Actually this a last minute plan. It happened when Bro Hezal ask my husband about Feilding (one of interesting places here) we ask them back whether they have been to Wind Farm??they said no and want to go to Wind Farm. After that my husband text Bro Yazrin's family asking if they want to joint us...He said yes..and we have our plan on that day.

Before going to Wind Farm, we have some leasure time at The Square..Taking some pics with our new neighbour and my daughter with her new friends chasing some ducks at the pond

Mummies in the roses(with new neighbour Sis Zira)

"bee" & roses
Najlaa' with her new friends Batrisya and Hazim

Pond's view (Najmi just looking her sister chasing the ducks)

chasing..and chasing...
We arrived at Wind Farm at 3pm and it's sunny day..Alhamdulillah..

Daddy's picture..from the left Bro Hezal, Bro Yazrin and hubby

Mummy's time..


Najlaa's friends (from the left-Noel Ashraf,Najlaa,Batrisya and Hazim)

After we visited Wind Farm we stop at playground..had some tea time(konon-kononla..).Actually give an ample time for our children to play.


We went back to Botanical Road at 6pm...this is the first time we had gathering together far away from our neighbourhood area...Hopefully we can organize another trip to other places again.

The end

Our breakfast...

I'm back..but only for a while....

Actually kebelakangan ni mmg saya dah blank nk masak apa..so gambar2 di bawah...apa yg sempat dirakamkan sejak akhir2 ini..just sharing the pics...

Gambar pertama..disebabkan buat serimuka tak menjadi dulu...kugigihkan diri buat sekali lagi..Alhamdulillah..menjadi kali ni...


Gambar kedua..teringat pulut panggang kat Malaysia...dihidangkan bersama..roti bakar jer..


~the end~