Nuffnang

Wednesday, August 17, 2011

August full with surprise

Assalamualaikum....
Salam fasa kedua Ramadhan...Semoga Ramadhan kali ini bermakna untuk semua..

Waktu2 mcm ni mesti org dah pakat2 sibuk shopping baju raya..Rindunya saat pilih baju2 raya ni...takpe2..sabar... tunggu raya tahun depan..:)..Pastu kuih2 raya pun dah bnyk org jual...

Tak sangka 15 August hr tu kat Palmy Allah hadiahkan snow buat kami semua..ada yg kata setelah 40 tahun br turun snow..ada yg kata setelah 60 tahun br turun snow di Palmy ni..mm..tak tahu yg mana betul...Bukan setakat Palmy..hatta di Auckland yg suhunya panas pun dapat snow...apepun..saya bersyukur sangat sbb snow flake yg turun ada mcm2 saiz...ada kecil dan ada besar..Allah Maha Kaya..siapa sangka ada snow turun depan rumah..Tapi bila dah turun snow..sejuk tak boleh nak cakaplah...

video
 video di awal2 snow

Kat bawah ni wajah2 kesayangan bermain snow..excited tak ingat anak-anak..tp bila masuk rumah..siap nangis2 sbb sejuk...


 My little reporter



 Org pertama yg keluar rumah utk main snow..


 Last pic...Mr Hubby yg baru balik Uni


mmmmm... Baby kat dalam tummy ni pun excited snow turun...Rezeki baby..Allah bg saya rasa snow masa pregnantkan dia..cuma mama rsa bg pihak dialah..Alhamdulillah..

oklah..gtg...

Selamat berpuasa...dan selamat berbuka..




Thursday, August 11, 2011

12 August...

Assalamualaikum...
Hari ni nak buat entry utk diri sendiri...:) jgn marah yer..

12 August...dulu2 masa kecik2 rasa mcm penting sgt date ni..tp bila dah "tua" :) mcm ni..rasa tak de ape2pun...just a number..but anak2 excited sgt wish...

Anak kedua- Najmi siap boleh tanya lagi kek apa mama nak...sbb dia nak buatkan dgn abah and kaklong..Kaklong pula excited je nak buat kek...my husband buat kek??mcm tak percaya je...hihih...tak kisah pun dgn kek.lagi pun bulan puasa...tp tengok kek kat kedia pun nampak tempting sgt2...tapi biasalah bulan puasa semua sedap.....dah 2 tahun berturut2 my birthday jatuh dlm bulan puasa..rasa nya lagi 2tahun pun mcm tu kot..:)...

From that date, kurang lagi sebulan lagi jer saya nak tinggalkan bumi biri-biri yg banyak mengajar perlbagai erti kehidupan, cabaran dan dugaan hidup sebagai anak perantau. Banyak suka duka di bumi NZ yg saya dpt belajar bersama-sama dengan kelompok kecil komuniti Malaysia disini yg rasa mcm adik beradik dah pun...keluarga jauh nun disana...

Sedih yg amat sgt lagi sebab terpaksa tinggalkan yg tersayang dan yg tercinta kat sini sorang2 siapkan urusan beliau..Moga urusan Abang dipermudahkan Allah..diberi idea yg melimpah ruah utk menulis...Sayang doakan abang cepat siap and cepat dgn sama-sama kami di Malaysia...InsyaAllah masa kelahiran 3rd-jr nnt dia ada.So tak lama sgt berpisah..:(... Saya terpaksa pulang awal dr suami kerana usia kandungan dah masuk awal 7 bulan..doakan semuanya selamat...

Doa saya dengan bertambahnya umur..Semoga Allah berkati kehidupan saya, sentiasa bersama-sama dgn saya,limpahi dgn kasih-sayang hari ini dan selamanya...lain-lain wish secret...:)

selamat berpuasa semua...



Tuesday, August 2, 2011

She Did It :)

2- August punya cerita.....

Alhamdulillah...At last she did it....Kaklong Najlaa puasa habis...good girl kaklong..masa pick-up dia kat sekolah..dgn happynye dia bgtau..mama..kaklong still fasting...sambil senyum2...then balik terus nak call abahnya di Uni sbb nak inform dia masih berpuasa....

Around 3.40 pm...She cried. " Mama kaklong feel hungry".." Skit je lagi kaklong..u better go and sleep for a while..then abah balik mama kejut.." I said...5.00 pm my husband arrived and we went to the mosque at 5.10pm...Najlaa tambah 2 kali waktu berbuka...Sejuk hati sebab dia puasa habis hari tu..

The End

Monday, August 1, 2011

Her first Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua..
Selamat berpuasa untuk semua umat Islam tak kira dimana jua anda berada.
Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari yg sebelumnya..


1st August- My daughter started her first Ramadhan. She already 6 years old.Tiada masalah untuk saya kejutkan sahur bersama-sama.Teringat kisah semalam sebelum dia tidur, dia mmg dah berpesan supaya kejutkan dia eating in the early morning (sahurlah tu)..Tapi sebelum tu dia tanya, " How we know that tomorrow is fasting? Did  Allah will tell us while we are sleeping?" Pada masa itu suami saya belum balik ke masjid.We wait for Abah to tell us because people will sight the new moon. If the new moon of Ramadhan has been sighted, so we will start fasting tomorrow.

On that morning, saya bekalkan juga "lunch box" sbb takut dia tak boleh nak tahan. So for the first day school and for her new term, saya hantar ke School (padahal selalunya dia akan berjalan dgn neighbours). Saya cakap dgn Mrs Blackmore (who is her class teacher) that she in the learning process of fasting.Mrs Blackmore said " Oh ..is now Ramadhan?"..I said "Yes". So senanglah sbb Mrs Blackmore pun dah tahu.So saya terus balik kerumah.

Masa nak pick up Najlaa from school, saya tengok dia berlari-lari..I asked her then " are u still fasting?"..she said "No, I'm really starving when I look at the lunch box. But I want to fast tomorrow and you don't bring my lunchbox."

2 August- Second day of Ramadhan, She wake up for Sahur as usual. and remind me that do not bring her lunch box to school....:)

Hopefully her fasting will be end until the last...Amin Ya Allah..please make her strong...




 This is her...my first daughter Najlaa' Afiqah

Mama tahu Kaklong boleh berpuasa...:)Mama doakan Kaklong kuat menjalani ibadah puasa..Kaklong dgn rela hati  nak berpuasa dan sedia untuk belajar puasa...