Nuffnang

Wednesday, July 14, 2010

Nasi Dagang versi NZ

Salam Sya'ban buat sahabat2 semua...:)

Entry kali ni...nak "story" bab makan2 pulak...Menu mkn kali ni lain dari yg lain2..sebabnya..???Tetiba selere org utara beralih ke selera pantai Timur...

Menu apa..???kat bawah ni yer...

NASI DAGANG


Ni dah kali kedua buat nasi dagang ni...Orang2 dlm rumah ni pun dah mcm org pantai timur...Najlaa bila makan nasi ni 3 kali tambah...Abah Najlaa 2 kali tambah...Mama Najlaa..bertambah2 lah..:)..Sebab mama yg teringin sgt mula2 tu...lepas tu habiskan nasi adik lagi..dia je tak makan sgt nasi ni..


Special dedication to:

Nadiah...akak dah boleh buat nasi dagang ni..masa buat ni teringat kat adik ganu sorang ni..


Ni Nasi Dagang in action..masih dlm steamer lagi...saya tak de exact resepi..sebabnye resepi ni diberi oleh Kak Asna masa ziarah rumahnya di Hamilton baru2 ni..dia main agak-agak..saya pun main agak2 jugak..dia tak pelah mmg origin Pantai Timur agak-agak pun..Ni agak-agak Org utara jd pantai timur..hihi..susah skitlah kan..Tapi saya boleh kasi stepnye cara nak buat nasi dagang ni..Saya ikut cara Kak Asna..Thanks ye kak..insiprasi dari rumah akak nilah..:)


Nasi Dagang

Bahan-bahan:
Rendam (Basmati campur dgn sedikit beras pulut)
(2 1/2 cwn basmati + 3/4 cwn beras pulut)- rendam semalaman, dibasuh dan ditos
sedikit bwg merah +halia dihiris halus
sedikit halba

3/4 cwn Santan cair+garam skit
3/4 cwn santan pekat

Cara-cara:
1. Sediakan air kukusan, dan kukus campuran beras..(saya main agak-agak je..dlm 15 min kot)
2. kemudian keluarkan campuran beras td, gaul dgn santan cair+garam skit (didalam bekas lain)..masukkan balik dlm kukusan dan kemudian kukus lagi
3. Agak-agak dah bercampur santan tu..dlm 15 min jugak kot...keluarkan semula..
4. Gaul dgn santan pekat, halba, hirisan bwg dan halia
5. Kukus sampai bhn2 td layu dan nasi pun dah nampak masak..
6. Boleh dihidangkan...

Note:
Sedap dihidangkan dgn kari ikan pun saya ikut kak asna punya resepi..bukan sahaja kak asna punya resepi..malah rempah kari pun kak asna yg kasi...tenkiu bnyk2 akak..
Bila dinamakan versi NZ ni kan..saya guna ikan mackarel@ikan sardin dlm tin je..:)

Tapi kalau sesiapa yg nak tahu detail..saya linkkan kat bawah ni Almari Resepi yg buat nasi dagang...

6 comments:

Kamalia said...

salam dyn..sedapnye ns dagang tuh..kite nak buat jugak,tp belum rajin lg la..lgpun rasa cam xkonfiden jerk..walaupun ade resipi,tp cma takut xjd je..bagus la,sume org suke..mst puas atikn bila sume org suke apa yg kita msk..:D

Musliyana said...

Kamalia...

Salam kembali...ish..mmg sedap nasi dagang ni..bukan puji diri sendiri tau..tp sekali sekala mkn nasi lain2 ni mmg membuka selera...mmg puas hati diorg mkn ni..Tambah 2 Najlaa..relax je minta tambah walaupun 3 kali..hihi

nUr said...

akak,

tengok gambar pon dah macam real nasi dagang malaysia nie. kalo Nadiah wat belum tentu sedap macam akak, biarpun Nadiah orang pantai timur;p

dah lama tak masak nasi dagang, nak cuba lah jugak skali. tapi tatau la bile sempat tu, hehe

Musliyana said...

Nadiah..
akak buat biasa2 je...tak ori ganu..BTW ni nasi dagang ganu..kalau nasi dagang kelantan wrn koko skit kan...buat tau...:)ala..org ganu mesti buat sedap punya..nasi kerabu dulu buat mcm mana?kasi akak resepi nnt k..

nUr said...

nasi kerabu dulu pakai resipi noha, haha. so tu kira resipi orang perantau la. kalo start buat nadiah suka resipi perantau sebab selalunya senang, bagi basic dulu, hehe;p nanti nadiah send kat akak resipi dia;)

Musliyana said...

Nadiah..thanks
akak dah terima di fb