Nuffnang

Wednesday, June 18, 2014

Latest....jenguk blog sendiri

Assalamualaikum.

Its so long..and very long time...disappearing from my own blog...(rindu nak menulis mcm waktu dulu dulu)
But for now...forget my English..Yes...you can read in wrong sentences..sometimes would be wrong prepositions...wrong spelling....and not the correct word..tapi nak tulis jugak...hihi..takut nnt lupa...

My latest updates...Sometime I keep busy with my "Lovely Homemade Baking"..why the word is sometime...hihi...yelah hisup berbusiness...kdg -kdg ada order..kdg tiada..saya pun tak buat marketing bnyk...hihi....Here are some of my latest collections....my masterpiece..my art...

















 anak anak bertiga pun dah makin membesar....ada yang boleh membantu apa yg patut kat rumah...
Alhamdulillah.....


Tuesday, July 9, 2013

Re-visited Malacca Zoo...

Assalamualaikum wbt...
salam Ramadhan...
Selamat berpuasa untuk semua sahabat-sahabat...kenal-kenalan...blogers...dan seluruh umat Islam semua... Lama tak update entry@ story....

Nak update cerita lama...re-visit Malacca Zoo..
sekarang anak2 dah besar skit...baru ok g zoo...




This was our lucky day. Elephant Show happened to be there too...Just at the time...So They followed the elephants to the show ground and this was the first experience to little sister.

Lets look around animals at Malacca Zoo


 She wrote all the animals name...She loves writing...note book always in her bag.
Gambar terakhir...( actually bnyk lg gmbr haiwan kat dalam ni kan..)...little bit scared....Ular naik tramp sama-sama...

Wednesday, April 3, 2013

Anniversary

Late update..for our Ninth anniversary..

Dedication to the king of my heart..

Our Ninth anniversary

Ya Allah..
Thanks Allah for this 9 wonderful years
and many more years to go

Abang..

 You are my love of life
You are my treasure of life
You are a good father of our kids
I am so blessed for you
I heard about love,
but you have shown me the love.
I heard about care,
But you have shown me the care,
You are really a caring, loving husband
 Now I am sure I have the blessing from Allah
Because He has given you as my life partner
I love you so much Darling,
As we complete our years

Thanks abang
for
Loving me in a very special way
Supporting me all the way
You will always be my Prince Charming
And I wish to have a happy ending
Beside you, inside your arms,
Feel the affection and warmth
Let’s stay this way forever

Ya Allah
Please always be with us... 

**Musliyana March 2013**
 




It so simple...this time without any cake...he.he..sebab hubby bawa gi jalan-jalan..tak sempat baking..
Thanks for this lovely holiday ...







Wednesday, November 14, 2012

Congrats Kaklong and Abgngah

Assalamualaikum...
congrats lagi...kali ini untuk anak-anak pula..


Alhamdulillah....
Congratulation Najlaa' and Najmi..
Syukur pada Allah yang tak terhingga...

Entry kali ini sekitar minggu-minggu akhir persekolahan...Majlis penyampaian hadiah atau hari kecemerlangan dan hari konvokesyen Pra sekolah...

Thanks to beloved husband for " teman" on that day...I love you so much... :)

To be honest, the last school-week was too busy.

Colouring Competition di Universiti

Kaklong and Abgngah
Kaklong memang suka masuk colouring competition ni..but Abgngah..this was his first try...maklumlah dulu-dulu under-age...hehe..

kena duduk asing2 ikut age group..so kenala duduk di sebelah tali...
and Alhamdulillah...she got third place...for 7-8 group..Abgngah dpt saguhati je..

Convocation Day

This was Abgngah C-day..tak sangka dah habis setahun dia bersekolah kat sini..
Alhamdulillah he completed it.
Najmi dapat pelajar terbaik untuk pelajar 5 tahun.
Walaupun 2-3 minggu pertama agak pendiam..Now it change..
Tapi kemahiran berbahasa Inggeris Abgngah dah semakin kurang..

owh..Now ni  job mama kena polish balik..
Kita sama-sama polish ye anak-anak:)

Abgngah sedang berbaris convo
convo ala-ala degree pula mama rasa..

Abgngah in the row..smile for abah

Kaklong dulu- smile for mama
Hmm...anak-anak mama abah dah besar...jadi anak-anak yang baik ok..:)

 Hari kecemerlangan

Alhamdulillah...It's Kaklong..tahniah Najla.
We proud of you...
Najlaa dapat hadiah untuk matapelajaran terbaik English-Math-Science
Tahun pertama untuk KSSR buat mama agak takut
yelah sebab tak de exam akhir tahun atau pertengahan tahun macam darjah-darjah lain

But this only a beginning....
Long way to go..

All the best!!!

"from Mama with lots of love.."

Congratulation My love

Assalmualaikum..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...

Entry kali ini..just for My Love One...

"Congratulation dear
Your hard works pays
Thank you Allah for the presents and gifts
May Allah give His guidance and blessing  forever"


I'm happy for you and I love You
Disebabkan tak pergi konvo kat Massey Uni di NZ
maka tak adelah robe sebenar 
saya nak juga kami sekeluarga bergambar kenangan
so hubby pakai robe Uthm sempena konvo Uthm
Alhamdulillah...dapat juga bergambar konvo

Gambar kenangan ini juga amat bermakna..
because we got three kiddos....
 
Our three lovely kids..


Friday, November 2, 2012

Happy Birthday Abgngah

Assalamualaikum...
Entry kali ni tentang my lil boy Najmi...
Story on 17 October but..mama update lambat...

17 october...genab Abgngah 5 tahun..
Semoga Abgngah menjadi anak yg soleh...Dilindungi Allah selalu...
Menjadi abang dan adik yg penyanyang dan baik hati utk Kaklong Najlaa dan adik Nuha
Semoga Abgngah berjaya di duni dan akhirat..Amin...

Now lets pictures do the story...

Once Upon a time...When he was a little boy..
One year old

Above picture taken at Botanical Garden , Christchurch, New Zealand






 Two years old



Three years old




Four years old

The pic missing in action..hehe...

Five years old...





This mix green brown cake requested by him.

                                                              .............................

Wednesday, October 17, 2012

Better Late than Never

Assalamualaikum...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani
( Dah lama niat dlm hati nak aktif berblog kembali...tapi apakan daya...)

Entry tajuk " better late than never" ni banyak nak bercerita sebenarnya...
Tapi mungkin akan diceritakan  satu persatu....jika diizinkan Allah...Cerita-cerita yg tercatat dalam blog Anugerah Nurani( taiplah kan) adalah sekadar HANYA ..untuk dijadikan tatapan kenangan diri sendiri , suami tersayang dan anak-anak tercinta di kemudian hari.. Tiada niat lain. Kenangan suka duka..tangis ketawa.. sedikit sebanyak yg dapat dikongsikan disini..

1 * Hari Raya Aidilfitri*

Alhamdulillah sambutan Hari Raya tahun ini amat bermakna untuk kami sekeluarga. Walaupun dah nak masuk Raya AidilAdha, sebelum terlupa baik saya catatkan disini..Ya..Amat bermakna sekali sebab ini tahun pertama sejak jadi anak perantau di bumi biri-biri kami berhari raya di Malaysia. Dari mamanya, abahnya hingga anak2 memang excited.Dulu boleh dikatan hanya sehari berbaju kurung dan melayu..sebab lepas solat raya kadang2 terus salin untuk berpakaian biasa. Raya di Malaysia selagi tak habis Syawal, selagi tulah raya kan kita beraya..he.he.Kaklong Najlaa' begitu seronoksekali dpt berbaju kurung. Abgngah pula excited nak bersampin..maklumlah masing-masing dah makin besar. dah pandai nak bergaya pun..Nasib baik Si kecil Nuha tak pandai memilih lagi..


*******************************************

2* Persekolahan*

Hmmm..sebut bab persekolahan mestilah bab anak-anak kan...For me, the first 4 months is little bit though for them to catch-up in our education system. Boleh tengok kesusahan tu pada kaklong pada awalnya... Bayangkan sekolah paginya dengan sedikit vocab untuk kosa kata Melayu...setiap kali balik sekolah ada je perkataan dia akan tny...Sekolah Agama petang apatah lagi...masuk sekolah di sini terus ada exam...silibus sekolah agama petang pun boleh tahan...tak sangka sungguh..Agak terkejut juga saya bila tengok buku2 teks sekolah agama petang. Nak buat macam mana anak-anak..We are Malaysian..:)

Abgngah pula..masa awal2 nak pilih sekolah pun ambil masa. Lebih kurang 3-4 Tadika jugak survey dan bertanya kawan2. Tapi dia buat muka bukan 100% setuju. At last mama tanya juga .." Abgngah nak sekolah yg mcm mana?" " Abgngah nak sekolah yg mcm Pra tu", dia jawab ( sebab dia pernah tumpang Pra sekolah di sekolah Maktok di Kg). So saya boleh bayangkanlah sekolah yg bilangan pelajar yg agak sedikit..Alhamdulillah ..Akhirnya Abgngah bersekolah di Taski Abim..6 bulan bersekolah kat situ banyak sangat yg Abgngah dapat..Mama dan Abah bersyukur sgt.

"YA Allah, Kau lapangkanlah dada anak-anak kami dalam menuntut ilmuMU Ya Allah..
Terangkanlah hati mereka agar mereka mudah menuntut ilmu
Hiasilah merekan dgn Nur dna HidayahMU
Jauhilah mereka dari kejahilan dan maksiat
Jadikanlah mereka anak-anak yg soleh dan solehah yang taat perintahMU
Tetapkanlah hati kami dalam agamaMU..AMIN...."
 
**********************************************

Diam tak diam hampir setahun anak-anak berskeolah disini dan Alhamdulillah semuanya terkawal...dan kami juga dah setahun di Malaysia. Kadang-kadang rindu juga masa bermusafir dahulu...Pengalaman yg memang tak dapat dibeli...Manis Masam Manis kenangan bersama...

ok cukup dulu 2 cerita ni...sambung lagi esok ok...

 


Wednesday, May 2, 2012

Baking again...:)

Assalamualaikum...

Semenjak dua menjak ni..baru ok skit nak membaking semula..dan tekak sendiri nak merasa Cotton Soft Japenese Cheesecake...dah semua pakat2 demam kain cotton.jom kita baking pula....hihi...
 maka terhasillah tarraa...kek kat bawah ni..
This is my first attempt playing with the fresh cream..Saya buat marble cheesecake and topping with fresh cream and blueberry....



 Jemput yer semua...

Resepi asal di ambil disini.. alma@myresepi.com  click kat sebelah..- http://www.myresipi.com/top/detail/1297

ok..till meet again..salam sayang dr Anugerahnurani