Nuffnang

Sunday, December 18, 2011

Tanggal 30 Nov 2011

Alhamdulillah...Tanggal 30 Nov 2011, tepat jam 6.08 pagi..lahirlah bayi ketiga kami.....Its a little girl.. 7 hari dilahirkan..Nuha Alhusna nama diberi...Syukur padamu Ya Allah..atas nikmat kurnianmu...

Pengalaman bersalin kali ini mmg amat terasa sakitnye...Bayi yg dilahirkan seberat 3.81 kg ...agak besar berbanding Najlaa dan Najmi dahulu..hanya 3.25 kg dan 3.24kg...Semoga Nuha sentiasa di bawah lindungan Ilahi....


 Nuha sejurus lepas dilahirkan..Day one.. in the world...lepasni..semakin busy dan ceria dgn suara-suara ke-3 kanak2 ni di rumah..:)

Sunday, October 23, 2011

counting the days..

Salam buat semua...

Minggu ni usia kandungan masuk 35 minggu...Alhamdulillah..syukur pada Allah di atas kurniaanNya..Saya berdoa agar dipermudahkan urusan mengandung bersalin berpantang dan sebagainya...

Tuesday, October 11, 2011

33 weeks

Alhamdulillah...dah masuk 30 weeks plusss...Baby..sabar tunggu abah balik ok...:) Najmi dgn Najlaa pun tak sabar nak tunggu adik keluar...and they already practice how to taking care the little one since my second sister gave birth on September.





Najmi keep asking" when baby Anis will be bigger, and she can stand?" Mama asked"Why?" He said" I want to play Wii with her..." Najmi and Najlaa suka sgt jaga bby Anis..:)..Hopefully Najlaa and Najmi sayang kat adik diorg nnt..

Sunday, October 9, 2011

Just for you

Salam to all

Today nothing "cerita-ceriti" to put in this entry..but when I read this sweet words in one of the web..I think I want to share with all my friends.... and the most important thing I dedicate this words to my beloved husband...thanks for being with me...

Cinta yang ingin dirasakan
Cinta yang begitu dirindukan
Dimana semua orang sangat menunggu saat itu tiba
Semua berharap segera dapat berjumpa

Cinta setelah nikah

Dimana keberkatan dari Allah
Tercurah kepada sepasang manusia yang telah halal baginya
Cinta yang diridhai, penuh keampunan serta kasih sayang Allah

Cinta setelah nikah merupakan perjuangan

Hujan badai dan gelombang kehidupan datang silih berganti
Jadikanlah perbedaan bukan sebagai jarak yang memisahkan
Melainkan untuk saling melengkapi
Setiap manusia memiliki karakter yang berbeda
Tak ada manusia yang sempurna
Karena kesempurnaan hanya milik Allah semata

Jangan biarkan cinta itu redup, kemudian mati
Tumbuhkan cinta itu karna Allah
Saat engkau tergores luka dan kecewa
Tulislah dihamparan pasir
Agar sirna ditelan ombak kecintaan karna-Nya

Saat kebahagiaan menghiasi
Maka ukirlah dibatu karang
Karna bila badai ombak kehidupan menerjang
Ia akan kokoh dalam naungan cinta-Nya

Maka,
Bila segala cobaan datang menghampiri
Bila badai ombak kehidupan menerjang
Kita selesaikan dengan cinta, sayangku...
Kerana aku mencintaimu kerana Allah...

*Muhasabah Cinta*
(Annisa Mutiara Hati)

Musliyana...

Tuesday, September 13, 2011

Home SWEET Land

Assalamualaikum...

September, here we come..Malaysia..we are come back...:)
Today is our 3rd day here..with a little angle and hero ONLY...missing so much my other half there...Moga Allah mempermudahkan urusan dan kerja beliau..and we need to be strong...

 ********************************************
Taking care of two little tortoises is their routine these days...cuma bab salin air je belum pass lagi..Thanks to Pakngah Luqman for teaching them changing the water and feeding the tortoises. Their tortoises' name are Cleo and Superhero...

*************************************************

Najlaa' will go to "Pra" tomorrow..She is very excited trying her new shoes and "Pra" uniform. got new earing yesterday without any tears. Good job kaklong...Najmi stay at home while Najlaa at School.

**************************************************
3rd junior is 28 weeks 6 days today. Mama become more tired and having difficulties to move here and there. Hopefully she/he will wait until daddy coming to see us. Otherwise mama need to struggle by myself in the labour room...oh no...i need support from my love...

Till here and to be continued....

Musliyana forever with love..



Wednesday, August 17, 2011

August full with surprise

Assalamualaikum....
Salam fasa kedua Ramadhan...Semoga Ramadhan kali ini bermakna untuk semua..

Waktu2 mcm ni mesti org dah pakat2 sibuk shopping baju raya..Rindunya saat pilih baju2 raya ni...takpe2..sabar... tunggu raya tahun depan..:)..Pastu kuih2 raya pun dah bnyk org jual...

Tak sangka 15 August hr tu kat Palmy Allah hadiahkan snow buat kami semua..ada yg kata setelah 40 tahun br turun snow..ada yg kata setelah 60 tahun br turun snow di Palmy ni..mm..tak tahu yg mana betul...Bukan setakat Palmy..hatta di Auckland yg suhunya panas pun dapat snow...apepun..saya bersyukur sangat sbb snow flake yg turun ada mcm2 saiz...ada kecil dan ada besar..Allah Maha Kaya..siapa sangka ada snow turun depan rumah..Tapi bila dah turun snow..sejuk tak boleh nak cakaplah...

video
 video di awal2 snow

Kat bawah ni wajah2 kesayangan bermain snow..excited tak ingat anak-anak..tp bila masuk rumah..siap nangis2 sbb sejuk...


 My little reporter



 Org pertama yg keluar rumah utk main snow..


 Last pic...Mr Hubby yg baru balik Uni


mmmmm... Baby kat dalam tummy ni pun excited snow turun...Rezeki baby..Allah bg saya rasa snow masa pregnantkan dia..cuma mama rsa bg pihak dialah..Alhamdulillah..

oklah..gtg...

Selamat berpuasa...dan selamat berbuka..




Thursday, August 11, 2011

12 August...

Assalamualaikum...
Hari ni nak buat entry utk diri sendiri...:) jgn marah yer..

12 August...dulu2 masa kecik2 rasa mcm penting sgt date ni..tp bila dah "tua" :) mcm ni..rasa tak de ape2pun...just a number..but anak2 excited sgt wish...

Anak kedua- Najmi siap boleh tanya lagi kek apa mama nak...sbb dia nak buatkan dgn abah and kaklong..Kaklong pula excited je nak buat kek...my husband buat kek??mcm tak percaya je...hihih...tak kisah pun dgn kek.lagi pun bulan puasa...tp tengok kek kat kedia pun nampak tempting sgt2...tapi biasalah bulan puasa semua sedap.....dah 2 tahun berturut2 my birthday jatuh dlm bulan puasa..rasa nya lagi 2tahun pun mcm tu kot..:)...

From that date, kurang lagi sebulan lagi jer saya nak tinggalkan bumi biri-biri yg banyak mengajar perlbagai erti kehidupan, cabaran dan dugaan hidup sebagai anak perantau. Banyak suka duka di bumi NZ yg saya dpt belajar bersama-sama dengan kelompok kecil komuniti Malaysia disini yg rasa mcm adik beradik dah pun...keluarga jauh nun disana...

Sedih yg amat sgt lagi sebab terpaksa tinggalkan yg tersayang dan yg tercinta kat sini sorang2 siapkan urusan beliau..Moga urusan Abang dipermudahkan Allah..diberi idea yg melimpah ruah utk menulis...Sayang doakan abang cepat siap and cepat dgn sama-sama kami di Malaysia...InsyaAllah masa kelahiran 3rd-jr nnt dia ada.So tak lama sgt berpisah..:(... Saya terpaksa pulang awal dr suami kerana usia kandungan dah masuk awal 7 bulan..doakan semuanya selamat...

Doa saya dengan bertambahnya umur..Semoga Allah berkati kehidupan saya, sentiasa bersama-sama dgn saya,limpahi dgn kasih-sayang hari ini dan selamanya...lain-lain wish secret...:)

selamat berpuasa semua...



Tuesday, August 2, 2011

She Did It :)

2- August punya cerita.....

Alhamdulillah...At last she did it....Kaklong Najlaa puasa habis...good girl kaklong..masa pick-up dia kat sekolah..dgn happynye dia bgtau..mama..kaklong still fasting...sambil senyum2...then balik terus nak call abahnya di Uni sbb nak inform dia masih berpuasa....

Around 3.40 pm...She cried. " Mama kaklong feel hungry".." Skit je lagi kaklong..u better go and sleep for a while..then abah balik mama kejut.." I said...5.00 pm my husband arrived and we went to the mosque at 5.10pm...Najlaa tambah 2 kali waktu berbuka...Sejuk hati sebab dia puasa habis hari tu..

The End

Monday, August 1, 2011

Her first Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua..
Selamat berpuasa untuk semua umat Islam tak kira dimana jua anda berada.
Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari yg sebelumnya..


1st August- My daughter started her first Ramadhan. She already 6 years old.Tiada masalah untuk saya kejutkan sahur bersama-sama.Teringat kisah semalam sebelum dia tidur, dia mmg dah berpesan supaya kejutkan dia eating in the early morning (sahurlah tu)..Tapi sebelum tu dia tanya, " How we know that tomorrow is fasting? Did  Allah will tell us while we are sleeping?" Pada masa itu suami saya belum balik ke masjid.We wait for Abah to tell us because people will sight the new moon. If the new moon of Ramadhan has been sighted, so we will start fasting tomorrow.

On that morning, saya bekalkan juga "lunch box" sbb takut dia tak boleh nak tahan. So for the first day school and for her new term, saya hantar ke School (padahal selalunya dia akan berjalan dgn neighbours). Saya cakap dgn Mrs Blackmore (who is her class teacher) that she in the learning process of fasting.Mrs Blackmore said " Oh ..is now Ramadhan?"..I said "Yes". So senanglah sbb Mrs Blackmore pun dah tahu.So saya terus balik kerumah.

Masa nak pick up Najlaa from school, saya tengok dia berlari-lari..I asked her then " are u still fasting?"..she said "No, I'm really starving when I look at the lunch box. But I want to fast tomorrow and you don't bring my lunchbox."

2 August- Second day of Ramadhan, She wake up for Sahur as usual. and remind me that do not bring her lunch box to school....:)

Hopefully her fasting will be end until the last...Amin Ya Allah..please make her strong...




 This is her...my first daughter Najlaa' Afiqah

Mama tahu Kaklong boleh berpuasa...:)Mama doakan Kaklong kuat menjalani ibadah puasa..Kaklong dgn rela hati  nak berpuasa dan sedia untuk belajar puasa...

Wednesday, July 13, 2011

My Little feet


 My Little cute feet...

Just little update for little feet :)
Alhamdulillah...5 bulan sudah perjalanan...
Semalam ke Radiologist utk scan yg 20 weeks..so nilah hasilnya...two little feet..
Kaklong dgn Abgngah pun excited tgok kaki kecil ini..

the end...


Monday, June 27, 2011

Little Hero

Salam kembali..

Rindu pulak nak update blog..tetibe...lama dah tak berupdate...yelah blog sendiri..ada mood upade..kalau tak de..senyi je...Hari ni rasa nak berkongsi cerita My Little hero..

Semenjak mengandung anak ke-3 ni...(Hopefully diberi keuatan, kemudahan dan keberkatan sepanjang perjalanan mengandung dan bersalin nnt) My little Hero (tak lama lagi tukar pangkatlah), dia paling excited. tiap2 malam tny baby kat mana ( sambil tunjuk kat tummy mama)..pastu bila dia nak tidur siap tepukkan baby dlm perut lagi..mesti baby dlm perut pun tak sabar nak main2 kalau macam tu..

Pukul 3 pagi td Najmi terjaga...siap kejut mama tny baby kat mana..mama jawab dlm perutlah Najmi..Then, Najmi terus tepuk perut mama..terkejut mama.Mama tny kenapa Najmi tepuk perut mama. Najmi jwb syhhh..Baby want to sleep...Hai..sayang sungguh dia dgn bakal adiknya dlm perut ni..Kadang2 dia tny pipi baby kat mana, sbb nak kiss baby...Tapi yang tak boleh dilupakan, hampir tiap2 hari dia tanya, "Mama when baby coming out?"..bgnya 9 bulan tunggu mesti lama...

Doa mama semoga anak-anak mama menjadi anak -anak yg soleh dan solehah, baik adik beradik, saling tolong menolong, sayang menyayangi...sentiasa diberi keberkatan Ilahi..AMIN

Sunday, April 10, 2011

Lately

Lately ni...saya jadi malas nak menulis di BLOG...saya jadi malas nak buka BLOG..saya jadi malas nak ngadap Laptop update BLOG...so saya "off"kan BLOG saya buat sementara waktu...semuanya MALAS...

haishh...ape nak jadi...maybe hr ni on balik blog...buat sementara waktu...sebab.....blog saya hanya blog utk sembang2..bukan tajuk berat2..nak kena pikir2..just writing and sharing....cerita2 utk kwn2 saya sendiri...:)

Lately ni bukan sahaja malas utk BLOG..malah malas a.k.a tak larat ke dapur...tp nak makan..aduhh...penyakit bahaya ni..BUT at the same time....I love it for a while..when i can eat hubby's cooking...:) Tom Yam semalam..is very nice...:) Thanks sayang..habis satu periuk...hihi...semua cukup rasa...hihi...nnt kita rasa sup pula..jeng2..jeng2...jeng2..kalau hubby tak sibuklah kan...skrgni masa 24 jam dah tak cukup....

Syukur...

Alhamdulillah..Syukur padaMU ya Allah......
Rezeki dari Allah..tak kira rezeki ape pun..kita kena bersyukur atas segala rezeki dikurniakanNYA....AMIN....

Syukur kerana kita diberikan kesihatan tubuh badan dan masih bernafas di atas bumi pinjaman Allah SWT, dpt kita jalani tugasana kita seharian..setiap kaki melangkah...bersyukurlah setiap kurniaan ILAHI...

Tuesday, March 15, 2011

7 years

....Hargailah sebuah pertemuan..
kerana disitulah kita ditakdirkan...
hargailah sebuah perkahwinan kerana disitu kita diijabkabulkan...
hargailah sebuah percintaan..kerana ianya rahmat dari Tuhan....

 7 years on 14 March..Many more years to go...side by side...years by years..stand together. Oh Allah..Please guide us to Jannah and thanks for giving me the perfect gift in my life.I will always love you for the rest of my life...Happy 7th weeding anniversary dear....:)..

http://anugerahnurani.blogspot.com/2008/06/art-of-marriage_25.html

Monday, February 21, 2011

Mencuri ruang dan masa...aktiviti bersama

Assalamualaikum..Salam bahagia untuk semua..semoga semua sentiasa bahagia dgn urusan dan kerja2 seharian yg tak pernah ada titik noktah..

Untuk yang meneruskan pengajian..tak kira pengajian apepun..(terutama suami tersayang) All the best Abang...!!..Untuk yg menjadi ibu/Ummi/Mama dsb..semoga kesabaran ketabahan dan ketengan sentiasa mengiringi kita menjalani urusan-urusan..walau kadang2 amarah dtg menduga...Muhasabahlah..(peringatan ini khusus untuk diri sendiri).

Di sini (NZ) musim Summer dah kepenghujungnya...dan Autumn akan mula menjengah..Alhamdulilah kami sekeluarga dpt juga mencuri ruang masa untuk aktiviti bersama ini. Dengan keadaan anak2 dah mula membesar, seronok bila aktiviti ini melibatkan semua...

Tracking...with all my loves...






Actually ni kali ke-2 tracking..sambungan track yg kami stop yg first dulu...tso sambung jelah dari Esplanade...kebetulan cuaca panas...dan Najlaa dan Najmi pun suka aktiviti ni..Mama dan Abahnya..lagilah suka...dah lama tak tracking kan..lagpin ni summer terakhir kami di New Zealand..sob..sob..sob..sedih pula..

Stop kejap kat bawah Fitzbert Bridge..rest for a while...main 2 batu...:)..Then sambung lagi...view kat kawasan tracking ni mmg cantik Subhanallah.. bridge ni meghala ke Massey University, Palmy. Rama org tracking kat sini..cycling lagilah ramai..



Nun jauh di hujung sana, wind farm sayup2 kelihatan..

salah satu aktiviti kat river ni...:)
Boys turn..(najlaa said)
 
 Girls turn


Track yg kami jalan td juga merupakan salah satu jalan ke Uni...so kalau nak gi Uni jalan kaki pun boleh..sambil menghirup udara segar dan nyaman..

Otw back, kami ambil jalan lain, melalui pintu belakang Esplande, so bolehlah budak2 tu main for 5 minutes until we walked back to the car.
 
 
The Map.

Tracking kami ni tak habis lagi..to be continued next weekend pula..sbb tak sampai ke penghujung jalan lagi..:)



Sunday, January 30, 2011

Kofte Kebab on fries

Mmmmmmmm..jeng.jeng..jeng...ni menu yg akan di masak hari ni..ni gara-gara dah kempunan Turkish Meal..menu ni mmg sedap, sebab kofte dia tu berperisa...so saya cuba try test buat kat rumah..Walla...oklah wpun tak de sayur2 vege yg lain mcm kedai Turkey tu..


Bahan-bahan
1. Fries (digoreng mc biasa)
2. Salad ( yg telah dicapmpur dgn salad dressing)
3. Kofte : ni ala2 inti daging burger..kalau buat sendiri saiz dia comel2 skit..and memang Kofte ni kecil2 je saiz dia..kalau malas..hihi..guna daging burger jek..

ni resepi kofte saya..yg main agak2 je..
1.mince beef dlm 300gram kot
2.white pepper, paprika, cajun powder, garam, gula, and coriander (campur semua dengan mince beef)
3.telur sebiji (untuk dicelup)
4. breadcrumb

Cara-cara:
1. gaul bahan tadi dgn mince beef (kecuali breadcrumb dan telur)
2. telur dipukul (mcm nak buat telur dadar tu)
3.adunan mince beef buat bulat2 dan leperkan sedikit..celup telur  dan breadcrumb
4.masak atas pan..sampai garing..angkat dan hidangkan atas fries yg telah digoreng..dihias dgn mayo dan thousand island.


Note: ada juga org campurkan telur sekali dgn adunan mince beef tu..ok jugak..cuma sedikit lembik masa nak buat bulat2.. tp bila garing ok je..
nak tmbh daun bwg daun sup pun tak pe..

Selamat mencuba

Potty/Toilet Training

Assalamualaikum..Anugerah nurani muncul setelah lama menghilang..:)..kali ni mmg niat nak mengupdate entry.Maaf kalau ada pembaca yg singgah entry saya tak berupdate..

Bemula mid Dec they have their school holiday. Esok Si adik akan mula kindy semula dan si Kaklong akan bermula ke sekolah on 3 Feb 2011(for her new year, new classroon, new teacher,new friends...etc)

Alhamdulillah..azam saya nak men-toilet trainkan si Adik telah berjaya 90% dan boleh dikatakan 100%...kali ni..dgn toilet training untuk malam sekali..Syukur pada Allah..toilet training untuk anak kedua dipermudahkan Allah..Kini saya boleh ceritakan pengalaman men"potty train" sedikit sebanyak...sebab pertama perempuan, dan yg kedua lelaki..Dua pengalaman yg berbeza untuk saya.

Pengalaman si KakLong..
1. Dia sendiri yg minta untuk tak pakai pampers..(dalam erti kata lain dia dah bersedia sendiri)Alhamdulillah
2. Bermula dgn NO Pampers di kindy..so little bit easy..so senang skit..kat rumah pun dah tak pakai pampers
3. Mesti ada tertanya2..mula umur berapa..???dengan rela hati puteri saya sendiri..- masa tu 3 tahun. Mungkin sesetengah org rasa saya terlambat potty train anak saya...tapi saya tak kisah..sbb dia mmg dah bersedia..masa seawal 2 tahun setengah tahun cuba jugak..tapi tak berjaya..my mission failed...budak2 kat kidy Najlaa time tu semua dah potty train.
4.In addition, masa tu saya sedikit sibuk dgn si adik yg masih kecil...plus winter/sejuk yg teramat..kesian pula dgn si kaklong di toilet yg sejuk..
5. But malam still pakaikan pampers, sbb tak percaya..hihi..and tak nak ambil risiko si dai tilam kat luar..just preparation..
6. Now...She turning 6. and no pampers anymore..malam dan siang..
7. opss.lupa..malam mmg dah say NO pampers when she was 5..Sebab 5 years dah mula sekolah..


Pengalaman si Adik..
1. Mama memang azam sgt kuat kali ni..sbb nak mulakan awal untuk si adik...and the best time is now... Summer..masa ni si Adik 3 years plus+
2. Memang 2-3 kali jugak ampai carpet kat luar..sbb si Adik ter"accident"
3. Siang...untuk 2-4 hari pertama..sejam sekali bring him to the toilet..
4. Siang untuk minggu kedua...dua jam sekali ke toilet...
5.Siang untuk minggu ke- 3 He said : mama, I can do it by myself..don't help me..(waktu tu saya dan suami tersenyum)
6. Malam untuk 2-4 hari pertama..masih pakaikan pampers..and masih ada kesan..
7. Malam untuk minggu ke dua..dah ajak ke toilet sebelum tidur dan bangun tidur..(tiada kes accident)..Alhamdulillah..Allah mudahkan..
8 Malam untuk minggu ke -3..baru nak cuba NO pampers..buat suami kata tak pe..pakaikan..just keselamatan..but kita bawa dia ke toilet..tp tida kesan..maknanya dia tak pee on the night time..

So mama dan abah dah jimat duit untuk pampers..thanks sayang...