Nuffnang

Sunday, January 30, 2011

Potty/Toilet Training

Assalamualaikum..Anugerah nurani muncul setelah lama menghilang..:)..kali ni mmg niat nak mengupdate entry.Maaf kalau ada pembaca yg singgah entry saya tak berupdate..

Bemula mid Dec they have their school holiday. Esok Si adik akan mula kindy semula dan si Kaklong akan bermula ke sekolah on 3 Feb 2011(for her new year, new classroon, new teacher,new friends...etc)

Alhamdulillah..azam saya nak men-toilet trainkan si Adik telah berjaya 90% dan boleh dikatakan 100%...kali ni..dgn toilet training untuk malam sekali..Syukur pada Allah..toilet training untuk anak kedua dipermudahkan Allah..Kini saya boleh ceritakan pengalaman men"potty train" sedikit sebanyak...sebab pertama perempuan, dan yg kedua lelaki..Dua pengalaman yg berbeza untuk saya.

Pengalaman si KakLong..
1. Dia sendiri yg minta untuk tak pakai pampers..(dalam erti kata lain dia dah bersedia sendiri)Alhamdulillah
2. Bermula dgn NO Pampers di kindy..so little bit easy..so senang skit..kat rumah pun dah tak pakai pampers
3. Mesti ada tertanya2..mula umur berapa..???dengan rela hati puteri saya sendiri..- masa tu 3 tahun. Mungkin sesetengah org rasa saya terlambat potty train anak saya...tapi saya tak kisah..sbb dia mmg dah bersedia..masa seawal 2 tahun setengah tahun cuba jugak..tapi tak berjaya..my mission failed...budak2 kat kidy Najlaa time tu semua dah potty train.
4.In addition, masa tu saya sedikit sibuk dgn si adik yg masih kecil...plus winter/sejuk yg teramat..kesian pula dgn si kaklong di toilet yg sejuk..
5. But malam still pakaikan pampers, sbb tak percaya..hihi..and tak nak ambil risiko si dai tilam kat luar..just preparation..
6. Now...She turning 6. and no pampers anymore..malam dan siang..
7. opss.lupa..malam mmg dah say NO pampers when she was 5..Sebab 5 years dah mula sekolah..


Pengalaman si Adik..
1. Mama memang azam sgt kuat kali ni..sbb nak mulakan awal untuk si adik...and the best time is now... Summer..masa ni si Adik 3 years plus+
2. Memang 2-3 kali jugak ampai carpet kat luar..sbb si Adik ter"accident"
3. Siang...untuk 2-4 hari pertama..sejam sekali bring him to the toilet..
4. Siang untuk minggu kedua...dua jam sekali ke toilet...
5.Siang untuk minggu ke- 3 He said : mama, I can do it by myself..don't help me..(waktu tu saya dan suami tersenyum)
6. Malam untuk 2-4 hari pertama..masih pakaikan pampers..and masih ada kesan..
7. Malam untuk minggu ke dua..dah ajak ke toilet sebelum tidur dan bangun tidur..(tiada kes accident)..Alhamdulillah..Allah mudahkan..
8 Malam untuk minggu ke -3..baru nak cuba NO pampers..buat suami kata tak pe..pakaikan..just keselamatan..but kita bawa dia ke toilet..tp tida kesan..maknanya dia tak pee on the night time..

So mama dan abah dah jimat duit untuk pampers..thanks sayang...

6 comments:

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

gooood boy Najmi. Keep it up mama Najmi..:)

Umie said...

bagus2x...nnt umie leh prektis tuk Muaz plak..hehe

Musliyana said...

azrin..
lama betul tak berupdate..tetiba da komen..terkejut jugak..hihi...thanks..alhamdulillah..kat kindy pun dah pesan kat teacher dia td..

Umie..ha.ha.nnt muaz pulak..wait for your turn aaa..

Nor Khaizura said...

Maybe diyana boleh cuba guna cadar/alas yang kalis air utk tidur malam..good job najmi!

lady zaini said...

thanx diyana... berguna info nih untuk akak.

boleh nak ikut juga cara diyana..aisyah nangis aritu, dan papa dia pulak pelik, bila akak tak kasi pakai pampers..sekarang papa dia jugak yang tanya tanak potty train ker... haissh..

nak buat jugakla... insya-Allah. memang lambat pun tapi better late than never :P

Musliyana said...

Zura...Alhamdulillah..Najmi dah tak pakai pampers...legaa...tak sempat beli pun lapik plastic tu..tegok2 dia ok..

kak zakiah..aha..cubalah..mana tau kot2 dia dah ready..