Nuffnang

Saturday, December 12, 2009

Hanie graduation cake

Kek Coklat Romantika


Ahad 1 Dec kami sampai di NZ..Walaupun Flight dari Auckland ke Palmy agak delay sekejap disebabkan cuaca, Alhamdulillah kami sekeluarga tiba dgn selamat.

6 Dec ada majlis gathering Malaysian sempena graduation Hanie (one of undergrads student kat Massey Palmy ni)....oh..mood memasak bilakah akan tiba..seriously tak tahu nak masak menu apa on that day..Lastly hubby suggest buat kek...So jadilah kek ni...Kek ni dari majalah Saji keluaran Dec 2009..

Kek Coklat Romantika

Bahan-bahan
220 g mentega
225 g gula halus
3 biji telur
sedikit vanilla essence
165 susu segar
165 tepung kek
1 sudu kecil baking powder
60 gm serbuk koko

Cara-cara
1. Satukan mentega dan telur, puttar sebati
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, putar sekata diselang dengan esen vanila
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan baking powder, kacau sekata diselang seli dgn susu
4. Akhir sekali tuang dlm loyang dan bakar sehingga masak
5. Setelah sejuk, salut dgn icing fondant

Actually dlm majalah ni tak ckp masak suhu bepe..tapi untuk kek ni saya masak 180 darjah celcius selama sejam..

3 comments:

misah said...

nyumm.nyumm... sedapnye. bunga tu buat sendiri ke dyn??

Nur said...

salam
nice deco kat cake tuh...

Musliyana said...

kak misah

a'a..buat sendiri bunga tu..najlaa tolong buat..She loves to do that kak misah(mcm main playdoh- tekap2 je)

Nur..thanks..