Nuffnang

Thursday, February 12, 2009

House hunting 2

Continue from the last entry:

Actually banyak faktor yang di"list"kan untuk cari rumah sewa bila jadi anak perantau ni. Antaranya Laluan free bus ke Uni (kalau merantau sebagai student dan ber"family"), Harga yang berpatutan, kemudahan dekat (sekolah, kindy)-Sebab kalau suami ke Uni, wife akan handle hantar dan ambil anak sekolah, Jiran-jiran and etc. Dan for Malaysian, mostly akan stay dekat2..walaupun not in the same area or neighbour but normally it is in walking distance area.

Bujang and married(with family) faktor cari rumah sewa banyak bezanya. Kalau bujang baik cari yang fully furnished or stay di hostel/college jer..so my entry's topic si more on family rental house hunting.

Normally, most of us (Malaysian) rent the house between ($150-$270 nzd per week for 2-3 bedrooms). It depends.. because when we found rental house which is nice, bedrooms is qualified for our family, tapi bukan di laluan free bus. So kena buang dari listlah rumah tu...and the most important things is "REZEKI"..Kadang-kadang memang tak dapat rumah yg kita nak( tenant lama tak keluar lagi ker and etc) but dengan izin Allah kita dapat..Harga sewa dah naik...dan macam-macam lagi yang menjadi ukuran dalam mencari rumah ni..

Last entry, saya kongsikan rumah yang mostly above $230nzd..kali ini rumah yang bawah skit rental fee nya..$200 and below..




Rumah sebilik -$130 nzd per week
Rumah 2 bilik - $190 nzd per week
Ni gambar sesat:
gambar rumah di Auckland $ 1400 nzd per week,
bathroomnye di dalam last entry
Ni pun gambar obove $200..sorry sesat sekeping
Gambar rumah 3 bilik, $240 nzd per week
Rumah sebilik - $ 130 nzd per week

Rumah 2 bilik- $180 nzd per week


Rumah sebilik- $150 per week
Rumah sebilik, $ 160 nzd per week, fully furnished

Rumah sahabat baru yang bakal tiba
$210 nzd per week, ada garage, 2 bedrooms
Gambar bawah: gambar kitchennya


Last picture..Inilah teratak buruk kami..
$180 nzd per week, 2 bedrooms

The end..
Habis cerita tentang rumah..next entry will be different topic.
Thanks

p/s: Sis IlaRazali..I dah published other house pictures key..cuci mata lah..

5 comments:

Nor Khaizura said...

Diyana..jgn arr ckp teratak buruk ;) sedey sgt bunyinyerr tu..
dh cukup bagus apa rumah diyana tu.
takut2 kalau dapat duduk rumah 1400 NZD tu tak balik msia pulak..hehe

fireflies said...

besar besar umah kat sana ek murah pula tu..okay la jimat duit sewa

Mummy HS said...

salam ziarah dan kenal...
panggil apa ye?yana?liyana?diyana?
nak tanya, boleh ke kalau nak sewa utk seminggu je.. utk gi holiday je.. nak sewa hotel mahal mesti harga lebih mahal .. saje tanya..mana tahu boleh..

atau kalau ada info lain.. tpt duduk skrg dekat tak dgn auckland?mcm ada perancangan nak gi sana bln 3 ni... tp tgh pk2 lagi.. thanks..

Siti Khuzaimah said...

Salam diyana, bg saya kira murah2 jugak yer sewa umah di nz..kat sini nk dapat sewa yg bawah $250 pun da susah, kebanyakkan skrg nih rata2 $300 ke atas, itupun cuma utk umah 1-2bilik, kalau lg byk bilik lg mahal. Sorang member saya sewa $390/week utk umah 3bilik...rent hse kat perth ni mmg giler babas punyer mahal...

TanTinTun said...

Muslie.. mana gambo kereta MPV nko..upload lah cini meh aku tgk..eekeke