Nuffnang

Tuesday, February 17, 2009

kenangan dahulu..1975-1980 keatas..before 1990

Kenangan untuk kawan2 kawan yang seangkatan...kalau ada lagi nnt tulis lagi...seronok ingat kenangan2 dahulu yang menggembirakan ni kan...Saya dapat from one of my old friends..So saya nak kongsikan bersama with all my friends..

kita membesar dgn menonton G-Force,Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker,gaban and Mickey Mouse. Not 2 forget Ninja Turtles,Mask,cybercorp dan Voltron.

Satu lagi..Moreo Attack..mesti ingat punya...

berus gigi time waktu rehat kat sekolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan
warna-warni kan .mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

Yang ini sure semua mesti ingat...program minum susu di sekolah.
nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen..murah kan

Lepas tu program minum MILO free...lori MILO tu akan stop kat sekolah2...semua beratur untuk minum MILO

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut sekolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding
Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti keluar awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2...die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... sekarang ni ntah siapa lagi penyanyi...sebab ramai penyanyi...


AIDS dah wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utksebuah komputer.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak
switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua
ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace ni, korang akan terpikir utk "SHARE" dkt member2
lame korg. Sure diorg suke punye laa...hehehe

9 comments:

Ruhiana Idayu bt Abd Hamid said...

salam diyana,

tersengih sorang2 baca entry nih..terkenang zaman dulu2..sama jek ek kita suma.bestnyer masa tuh, x pikir masalah langsung..

kita membesar ngn environment yg sihat n selamat, yg mmg sepatutnya utk bdk2 kecik.

ank2 kita nih mcm dh advance sgt. hset, pc, dh mcm brg mainan diorng..bole baling2 lagi...plak tuh environmnt dh x brapa selamat...
alangkah indahnya kalu zaman masih spt dulu..bole ker??

Arzalila Razali said...

akak pun sengih jugak laa. hahahaha..suka btul part gosok gigi tepi parit tuh. hehehe... pastu bwk blk ubat gigi kecik dn berus gigi. yee haaa!!!

mmg lucu tp lucu tu laa yg mahal tu!! mmm rasa nk pi blk zaman dulu. terngiang2 laa woody woodpecker punya suara!!

mother of two said...

seronok.. kalau tgk maero attack tu smpi ponteng kelas tambahan.

lady zaini said...

maero attack tu addictive. sumer orang nak dandan rambut sebelah. kat depan.

heheh...kitorang adik-beradik nih berceritalah pasal mcgyver (tau kan?) sbb rancangan tu dah ditayangkan semula di malaysia. so ceritalah kami invention2 mcgyver yg plg kami ingat. tapi selepas beberapa lama kami gelak2 reramai, tiba2 adik yg bongsu menyampuk,
"mcgyver tu apa?"
hmmmm...
tak wujud lagi dia masa tu rupanya.

misah said...

hehehe..knight rider pun zaman kita juga, masa tu kat dashbord kete tu bnyk tul bulb, pastu suiz dia guna tombol2 (analog system)..skang ni knight rider yg baru version baru semuanya guna digital.

pasal bebudak skang ni tak pandai nak tukar channel tv w/o remote tu mmg betul la, even budak uni pun tak tau nak tukar channel tanpa remote..

Suzi said...

seronoknya terkenang zaman dulu2...mana nak ada dah sekarang ni...kan??
kesian nak anak2 sekarang...mana selamat lepas main babas cam dulu2...

oldtown~Smell the Roses said...

ehehe....semua tinggal kenangan.tp masa univ dulu....kami dah guna tepon. waktu tu, demam hndphone!

nampak cantik2 umah kat sana!

Musliyana and family said...

Salam to all..

Memang best kenangan dulu2..zaman dahulu kala.kecik2 dulu..kat NZ ni pun baru start knight rider..tapi tak mcm kita dulu..kat uni dulu masa guna handset..besar gedabak kan..yg first2 dulu Philip twist, Motorolla..Mcgyver pulak..sini baru ada..tapi dah jadi cm lain kete dia..

Bnyk bezanya kan kehidupan kita dulu2 dan anak2 kita sekarang

Umie said...

salam diyana... best kan teringat zaman dolu2...

agaknya bila la stesen TV kat m'sia ni nak tayang semula cerita maero attack tu ye??... kat youtube pun takde... huhuhu... cerita tu mmg berhantu sampai sanggup ponteng kelas fardhu ain...kekeke