Nuffnang

Tuesday, September 1, 2009

Last August Trip..

Salam Ramadhan..Alhamdulillah...kali ni ada kesempatan nak update..
hmm...Ok..kali ni memang betul2 nak update..sbb ada org sound lame tak update...(hihi)

Kisah yang tertinggal nak update...Thanks for beloved hubby for the best birthday present...Tak tahulah..rasa mcm bnyk pulak birthday present hubby bagi tahun ni..Kalau nak listkan mcm bnyk dlm list...hihi....Alhamdulillah...(I love you abang..thanks for all the presents)
Salah satu hadiah present kali ini..ala-ala trip..we all namakan August Trip.Balik ke rumah pun sehari before start puasa..

" dari jauh...bukit kami daki...
dari lurah kami susuri..
dari tasik dan pantai kami renangi...
hinggalah sampai ke Kota Metropolis"

Day 1: Torua, Snowfield Area
Bermulanya perjalanan kami ialah dengan pendakian ke Torua bersama 3 org adik-adik undergrads ( Fairuz, Hafsa and Hafeez)...daki tu bukannya apa...sebab nak main snow....Malangnya cuaca tak berapa elok masa tu..so Skyfield Area tutup at that time..too windy..berdiri pun macam tak stable dgn angin yg kuat tu..but..we enjoy ourselves there..

ALhamdulillah syukur, dapat menikmati suhu dan bentuk muka bumi yang berbeza ciptaan Allah SWT..

Day 2:
Lake Taupo, Huka Falls (Waikato River) and Craters of The Moon Geothermal Walk


Kami bermalam di Turangi..ala-ala holiday house kat situ..Actually, rumah-rumah di Turangi ini banyak di jadikan Holiday Home untuk sesiapa yang ingin bermain snow..Satu rumah ada yang 3 bilik, ada yang 2 bilik ada yang 4 bilik..range harga between $80- $200...ikut bilangan orang dan keluasan dan kemudahan rumah tersebut..Sesiapa yang nak stay kat area sini nanti boleh click kat sini.

Keesokkan harinya kami ke Lake Taupo...Kata hubby keluasan Lake Taupo ni sama besarnya dengan Singapore..Kecantikkan dan keindahan bentuk muka bumi Ciptaan Yang Maha Esa memang menakjubkan...saujana mata memandang..bukit2 yang masih ditutupi kabus di waktu pagi.


Lepas ke Lake Taupo, kami ke Huka Falls, Waikato River..

Inilah aktivity yang ada di Huka Falls ni...

Tempat ketiga yang kami visit hari kedua ini ialah Craters of The Moon, Geothermal Walk...Memang Geothermal ni menakutkan..yelah..asap2 keluar dr dalam tanah..hihi..We had our tracking time there..So kena jalan dalam area tu at about 30 minutes....Sampai lenguh2 Si Najmi..last2 minta abahnya dukung..
Lepas Craters of The Moon, Kami balik luch di Holiday House dan adik-adik undergrds pun balik ke Palmy semula sebab keesokkannya diorg kelas. Ptg hari kedua kami sekeluarga ke Mini Golf Adventure kat Turangi..Sebab keesokkan harinya kami akan bertolak ke Auckland...So semua pakat-pakat main Golf waktu tu..

Day 3 : Candyland Hamilton and Mesra Homestay Auckland.

Lepas Check out dari Turangi..Kami bertolak ke Auckland. Tapi sempat singgah di Candyland , Hamilton sebab Candyland ni ada dekat Highway..But we were very unlucky...takde Candy Show at that time..Candy show only on school holiday and weekend...So bergambar jelah..dan terus bertolak ke Mesra Homestay...Kalau sampai awal, boleh berehar-rehat dulu..


Bergambar bersama owner Mesra Homestay, Aunty Timah..Untuk sesiap yang dtg ke Auckland bolehlah dapatkan layanan mesra di Homestay ni..please visit Mesra Homestay.

Day 4 : Jalan jalan di Kota Metropolis Auckland

Hari ke empat ni, kami jalan2 di Kota Auckland..fuuh..smapai nak tercabut kaki rasanya jalan2..hihi..yelah..di Auckland ni bila tempat yang naik bukit..memang mencuram betul..Hajat di hati nak jumpe my cousin Aiman di Auckland Uni..but dia tak sihat..so tak der rezeki nak jumpe..So we all 3 beranak jalan2 je kat Kota busy tu sambil tunggu suami tercinta menghabiskan kerja di sana.


Bergambar di depan Railway Station Auckland..Bunga-bunga Spring pun dah ada,memang cantik garden tu..
SkyTower of Auckland

Alhamdulillah, hari ni lunch nasi beryani kat Noora's Mediterenean Food..memang sedap nasi ni..sampai tak sempat nak ambil gambar sebab anak-anak dah kelaparan..Najlaa dan Najmi mkn nasi memang habis kali ini..Ayam Nasi Beryani ni..MasyaAllah..punyalah besar..half of the whole chicken untuk sepinggan nasi...nzd 10.90..

Ok cukup little story of that day...

Day 5 : Devenport , Auckland
Last day kat Mesra Homestay...Kami Check out seawal 8 pagi sebab nak berkejar ke Devenport.. Hubby ada appointment kat sana..So kami 3 beranak jelajah pulak kota kecil Devenport Auckland ni..For me..Devenport ini..seolah-olah Kota kecil yang mempunya bangunan Inggeris yang amat cantik..seakan-akan Arrowtown di South Island yang telah kami lawati di South Island dulu..kedai- kedai hanya dua baris jer..ok lets picture begin the story...


Najlaa menikmati keindahan lautan..
sambil memerhati feri berlepas

Day 6 and Day 7 : Ziarah rakan-rakan

Malam lepas checkout Mesra Homestay, kami bermalam di rumah kawan...Dina and her husband Razeef. Kebetulan nak ziarah Dina yang tengah sarat mengandung hanya menunggu hari..Alhamdulillah berkesempatan jugak menziarah Kak Asiah dan Abang Suhaimi sekeluarga (Kakak kepada Dina)..

Keesookan harinya sebelum bertolak ke Hamilton, kami sempat juga menziarah Bihah dan keluarga (semuanya kawan-kawan seuniversiti di Malaysia)...dan kemudian kami bertolak ke Hamilton dan bermalam di Rumah Kak Nani dan Abg Faiz Sekeluarga.Kak Nani ni memang creative dgn idea mencipta makanan...memang sedap nasi lemak dan karipap tu kak nani..thanks..

Day 8 : Napier, Hasting dan bertolak balik ke Palmy

Last day...kami bertolak balik ke Palmy..Kami melalui Napier dan Hasting...Napier dan Hasting ni terkenal dengan kawasan laut dan fruit picking..Kami stop di Hasting untuk solat dan terus balik ke Palmy..sebab esok dah start puasa...

Gambar-gambar di Hasting


The end..Secebis kisah perjalanan keluarga seminggu sebelum berpuasa...Thanks Sayang for the trip..

Actually kami sekeluarga ni tak sabar menunggu raya...Sebabnya nak fly balik ke Malaysia hari ke-3 raya nanti..doakan keselamatan perjalanan kami sekeluarga yer...

Selamat berpuasa dari Anugerahnurani..

4 comments:

ilarazali said...

Di...bestnya!!! Haaa amik seminggu pi makan angin...betul2 besday present tu.

cantik2 tul tempat kali ni. Unik2 plak tu. Kak ila teruja tgk yag thermal tu. Subhanallah. situ rasa panas ke apa ek? hikhik

si najmi makin berani depan lensa yer. rasa baru je tgk gambar2 baby dia kan...si najla plak dah memang hantu camera. pandai je posingnya. hehehe

tak balik raya? hikhik....

Musliyana said...

salam kak ila...

best kan yang thermal tu..tak rasa ape pun..cuma bau asap tu busuk skit..yelah dlm tnh tgh gelegak...

mmg najmi dh makin berani..najlaa pulak kaki posing...

uih..balik raya thn ni..yea...tp raya ke3 bertolak..so sampai raya keempat kul 12.05 pg..hihi...

fireflies said...

salams Diyana.. wah mmg best jalan jalan.. tp kalau lama mesti teringat rumah... hihi masuk juga bab karipap ku itu ya hahaha

misah said...

dyn..wahhh..seronoknye. cantik gambar2 tu.