Nuffnang

Saturday, December 12, 2009

Bingka Bonda

Actually nama resepi ni Bingka tepung je..disebabkan resepi ni resepi mama dari Kampung...maka saya namakan BINGKA BONDA...Setahun yg lepas(2008), masa ,mula-mula sampai NZ,Saya SMS mama.."Mama mcm mana nak buat bingka tepung tu ma...makanan org dlm pantang lepas bersalin yg mcm mama buat selalu tu..?Mama reply SMS lepas tu...(reply resepilah..nnt saya type kat bwh yer..)Saya masih simpan resepi tu di Inbox..walaupun dah lama..dah bnyk kali buat resepi ni tapi asyik lupa nak upload....Alhamdulillah kali ini berkesempatan nak update blog ni.

Bingka ni jugak dinamakan Bingka 4321...nak tahu kenapa...?very simple...tp boleh jugak dinamakan Bingka 54321 kerana bilangan dan ukuran bahan-bahannye..So suka hatilah nak namakan dia ape..

Bahan-bahan

4 cwn susu segar/santan
3 biji telur
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
Sedikit Pandan Paste (Kalau tak der pandan paste...5 helai daun pandan yer..)

Cara-cara
1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Blander semua sekali dalm mesin blander.
3. Sediakan bekas /loyang pembakar
4. Tapis dan tuang kedalam bekas untuk dibakar
5. Masak suhu 180 darjah celcius selama sejam
6. Keluarkan dan biarkan sejuk dahulu baru potong..

Ok selamat mencuba.

4 comments:

lady zaini said...

akak memang tengah cari benda nih punya resipi, tapi tatau namanya.. aritu kt mesia ada student mr z kasi. Sedappp sangat :) dah la wangi

lady zaini said...

bijan tuh tabur lepas dah bake ker? boleh buat nih, bahan dah ada

Musliyana said...

kak zack..

buat tau..senang je..menu untuk org nk dtg umah kalau dlm masa 2 jam..hihi...bijan tu tabur sebelum bake...then bila bake, semua dh ada...

lady zaini said...

hehe..nk buat nk buat :D
lama tau cari resipi nih. thanx :)