Nuffnang

Thursday, August 26, 2010

17 Ramadhan

Salam...

Diam tak diam..dah 17 hari kita berpuasa..Tapi di New Zealand (16 Ramadhan)start puasa lewat sehari dari Malaysia..mmm..begitu cepat masa berlalu...
********************************************************************************
Berpuasa di SMKAK

Bila sebut 17 Ramadhan ni..
Teringat kenangan2 di sekolah menegah SMKAK..dulu..masa ni selalu ada nasyid, gubahan bunga telur dan kad raya gergasi di sekolah oleh setiap kelas..Waktu tu seoalah-olah macam nak kenduri kendara..Setiap kelas bagaikan sudah biasa buat bunga telur..Siap di letak/cucuk di atas pahar mcm nak bw ke rumah pengantin..Masa tu saya masih di Form 4, kelas yang menang kelas kakak2 dan abang form 5 kot..Diarong create bunga telur guna syiling 1 cent..setiap kelopak bunga tu di buat dari syilling 1 cent yg maroon colour tu...pastu uniform untuk hari tu...untuk pelajar puteri ( term yang digunakan waktu tu..)baju putih sekolah dan berkain batik atau songket...Yang lelakinya (pelajar putera)berbaju melayu putih dan bersampin...

******************************************************************************
Berpuasa di UIA

Berpuasa masa di university pula..best jugak..sbb ada mini bazar ramadhan kat dekat dgn kuliyyah Human Sciences and Engine..so lepas habis kelas kat Kuliyyah Econs, maka menapaklah ke kuliyyah HS...sbb Mahallah Hafsa pun mmg nak kena lalu HS..Masa tu selalu dgn Acik, Wani, Mas, Zura, Rusma &Kak Ja time2 nak beli kuih muih and lauk2....Kalau nak kuar jauh skit nak naik moto or kete dgn Zaemah..hhihi...Ikan bakar cafe Hafsa masa tu mmg the bestlah...dgn air cincau..Tapi sekarang adik kata dah tukar tender...Tambah2 dekat2 raya..lagi best..siap bazar baju2 pun ada...:) Best kenangan...I miss my time at UIA...:)

********************************************************************************
Berpuasa masa preggy (with Najlaa and Najmi)

Bila dah berumah tangga ni...puasa bersama org tersayang dan anak2 pun best juga...Alhamdulillah semasa saya pregnant untuk kedua-dua anak saya...mmg saya berpuasa dgn bby didalam perut...Syukur pada Allah kerana Allah bg kekuatan berpuasa penuh...Memang bnyk kenangan berpuasa mms preggy...tambah2  masa pregnant kat Najmi..seolah-olah dapur tak berasap..ada air kathira johor dan etc di bazar...

*******************************************************************************
Berpuasa di perantauan

Kenangan berpuasa di New Zealand, merantau di negara orang...Bazar Ramadhan mmg tak de...masa ni mmg kena buat sendiri kalau teringin nak makan kuih ke lauk ke ape..masa ni lah selalu tepon mama di kampung...mama mcm mana nak masaka ni..mcm mana nak masak itu..hihi..masa ni mmg process pembelajaran memasak yang penuh:)...

Masa kat NZ ni juga selalu iftar di masjid sebab setiap hari disediakan Iftar di Masjid...seronok rasa pelbagai juadah dari negara- negara lain...contohnya, masakan dari negara Fiji, Saudi Arabia, Burma/Myanmar, Pakistan, Jordan, Indonesia, Bangladesh...Orang di sini belrumba-lumba nak sediakan makanan untuk Iftar...moreh mmg tak de kat sini...


********************************************************************************
Begitulah pengalaman2 dan kenangan2 yg dapat dikongsikan kat Anugerah Nurani.....till meet again

4 comments:

nUr said...

rindu puasa di palmy:)

2 years before akak datang, masa nadiah 1st year tu, kami malaysian students tak berbuka kat masjid massey tau. kami masak sendiri je, makan ramai2. masa tu tak ramai malaysia, so kami girls ngan imran and razif makan sama2. tapi sahur takde la sama2, hehe. bila dah masuk 2 year onwards, baru la start bebuka di masjid massey. rindu!:)

aDiKkAkaK said...

rindunya saat2 puasa di smkak. ditambah lg dgn nasyid munajat dr nada murni tu.. isk isk. sayu je rasa hati. aku ms smkak memang kawan dgn semua tp rapat hanya dgn 2,3 org ja.. tp kenangan tu tetap xdapat lupa.. thanks diyana buat entry ni.. :)

Azman Md Safiee said...

Salam Ziarah,

Musafir HomeTown Jasin Melaka Promotion Price RM70/night.Blog http://jasinhomestay.blogspot.com @ 0123736548

Musliyana said...

salam nadiah..

oooo..dulu2 tak de lagi ke berbuka di masjid...A'a sekranag dh semakin ramai kan nadiah...akak tak pernah bebruka dgn nad kan..

pah...
a'a..dgn 2-3 org ja kita rapat..tp kita kwn semua..saja teringat kenangan berpuasa di Sekolah..time ni kita dh jadi ibu@mama dsb