Nuffnang

Monday, August 16, 2010

catatan hati

Salam Ramadhan untuk semua...

Sejak bermulanya puasa 12 August yg lalu, saya tiada idea apa yang nak dimasukkan di blog..maaf ye kwn2.
Alhamdulillah..umat Islam di New Zealand menyambut awal Ramadhan pada 12 August, lewat sehari dari bumi Malaysia..dan pada tarikh itu jugalah tarikh yg membawa pengertian untuk saya..dimana saya telah lahir kemuka bumi ini hasil pertarungan mama 29 tahun yang lalu..Mama..tidak terbalas jasamu...Entry kali ini umpama catatan hati anugerahnurani..Tak pernah saya masukkan dalam entry blog kisah2 macam ini..:)

Syukur pada Allah SWT kerana saya masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas di bumi pinjaman Allah SWT. dan yang paling bermakna tahun ini ialah hari dimana kami di NZ bermula puasa..Ramai juga kawan2 saya lahir di bulan ini...Selamat Hari Lahir kawan-kawan ( Siti Asiah, Siti Nur 'Aisyah, Lutfiah Natrah dan lain-lain) maaf ye kalau ada yang saya tak ingat...kalau mengikut tahun, sesiapa yang lahir pada tahun 1981, tahun tersebut pada bulan Ogos itu ialah bulan Syawal mengikut kalendar Islam...:).Tetapi untuk tahun 2010 ini ialah bulan Ramadhan..

Bila umur telah meningkat..saya selalu terfikir, adakah amalan saya sudah cukup??Sudah tentu tidak...!!..Bila orang tny apa azam tahun ini..saya tak dapat jawab di mulut..sbb hati saya dah menjawab dalam diam ketika itu...itulah azam saya pada tahun ini...tingkatkan ilmu dan amal...Ya Allah permudahkanlah jalan hambamu ini....lorongkanlah hati-hati kami di jalanmu...Amin....

***********************************
Sebagai ibu dan isteri , dalam urusan kerja seharian..banyak yang kita dapat belajar dan muhasabah dari hasil kerja kita sebenarnya..Walaupun dalam mendidik dan mengasuh anak-anak kecil, banyak yang kita belajar dari mereka sebenarnya..Ketika memasak, membasuh, berjalan dsb. Mama pernah berpesan pada saya ketika saya belum berumahtangga dulu...Semasa memasak, biarlah hati sentiasa berzikir pada Allah..doa pada makanan. Saya cuba amalkan apa yang termampu...Alhamdulillah dgn izin Allah SWT..Abah pun pernah berpesan benda yang sama..Cuma bagi yang sibuk, saya rasa kita boleh berzikir ketika kaki2 kita melangkah..dalam menghantar anak ke sekolah, dalam perjalanan ke university dsb..Ketika memasak, sambil mengacau senduk di kuali...

Saya bukanla org yg "alim" dalam bab ilmu agama ini..tapi tak salah kiranya kalau kita berkongsi ilmu..satu benda yang mudah yang boleh kita lakukakn secara istiqamah..Zikir Fatimah antara yang mudah dan bila2 masa sahaja kita boleh lakukan....

Zikir ini dinamakan Zikir Fatimah kerana diambil dari kisah Fatimah puteri Rasulullah.Fatimah r.a mengadu pada Rasulullah SAW ketika dia sudah penat mengisar gandum dan meminta pembantu pada Rasulullah untuk membantu beliau mengisar gandum. Tetapi Rasulullah menyuruh beliau berzikir "Subhanallah" (sebanyak 33 kali), "Alhamdulillah"(sebanyak 33 kali) dan "Allahuakbar"(sebanyak 33 kali)..InsyaAllah, Allah akan permudahkan urursan kamu..Yakinlah pada Allah..

Wassalam

5 comments:

aufazanki said...

terima kasih atas perkongsian yg sgt bermanfaat nie...setiap hari kita perlu belajar n perbaiki diri..mudah2an...

dyn..ambi award di blog akak yea...hehe

nUr said...

salam akak,

opps nampaknya nadiah lupa birthday akak bulan ogos, heee;D sorry akakk, hepi besday~~!!!;D

terima kasih untuk segala-galanya. sayang akak selalu:)

oh, thanks utk entri yang penuh pengisian ini jugak:)

~albazrah~ said...

Terima kasih diyana...peringatan untuk pepempuan semua. Selamat hari lahir..Mabruk

Nor Khaizura said...

Selamat Hari Lahir Diyana..InsyaAllah kita sentiasa mencari keredhaan Allah SWT dunia dan akhirat..amin.

Musliyana said...

kak ijan...

thanks..ni nak singgah blog amek award ni..sorry yer lmbt skit amek blog

nadiah...dah lupa kena ganti present ni..hihi..tak delah nadiah..tak rasa sambut birthday pun..:)
sayang nadiah juga..

kak ma...syukran jazilan:)

Zura..InsyaAllah...Amin