Nuffnang

Monday, August 1, 2011

Her first Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua..
Selamat berpuasa untuk semua umat Islam tak kira dimana jua anda berada.
Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari yg sebelumnya..


1st August- My daughter started her first Ramadhan. She already 6 years old.Tiada masalah untuk saya kejutkan sahur bersama-sama.Teringat kisah semalam sebelum dia tidur, dia mmg dah berpesan supaya kejutkan dia eating in the early morning (sahurlah tu)..Tapi sebelum tu dia tanya, " How we know that tomorrow is fasting? Did  Allah will tell us while we are sleeping?" Pada masa itu suami saya belum balik ke masjid.We wait for Abah to tell us because people will sight the new moon. If the new moon of Ramadhan has been sighted, so we will start fasting tomorrow.

On that morning, saya bekalkan juga "lunch box" sbb takut dia tak boleh nak tahan. So for the first day school and for her new term, saya hantar ke School (padahal selalunya dia akan berjalan dgn neighbours). Saya cakap dgn Mrs Blackmore (who is her class teacher) that she in the learning process of fasting.Mrs Blackmore said " Oh ..is now Ramadhan?"..I said "Yes". So senanglah sbb Mrs Blackmore pun dah tahu.So saya terus balik kerumah.

Masa nak pick up Najlaa from school, saya tengok dia berlari-lari..I asked her then " are u still fasting?"..she said "No, I'm really starving when I look at the lunch box. But I want to fast tomorrow and you don't bring my lunchbox."

2 August- Second day of Ramadhan, She wake up for Sahur as usual. and remind me that do not bring her lunch box to school....:)

Hopefully her fasting will be end until the last...Amin Ya Allah..please make her strong...




 This is her...my first daughter Najlaa' Afiqah

Mama tahu Kaklong boleh berpuasa...:)Mama doakan Kaklong kuat menjalani ibadah puasa..Kaklong dgn rela hati  nak berpuasa dan sedia untuk belajar puasa...

4 comments:

princessofsun said...

best nyer tgk najlaa.. dah besar dia.. semangat die mesti kuat macam mama dia.. good luck najlaa. aunty ita always pray for you..

Musliyana said...

Thanks Aunty Ita..dulu aunty Ita dtg dlm pantang lagi..Thanks for the doa..(from mama Najlaa)

Jay87 said...

:) Good luck Najlaa'!
Anak buah sini yg same age dgn Lala pun puasa jgk. Lucky sbb Kedah cuti Ramadhan. So dia boleh rehat.

Musliyana said...

Tq Maklang...

At last she did it...balik school sampai nagis2 lah masa tu dah kul 3 lebih...adik dok mkn dgn relaxnye kat meja...pastu masa berbuka di masjid..dua kali tambah..:)