Nuffnang

Tuesday, October 14, 2008

Tiramisu ber"cherry"

Resepi Tiramisu ni berasal from one of Malaysian Palmy kat sini...Sis Missa..Pastu saya minta resepi ni dan simpan aje..he..he.. Thanks Kak Missa, sebab berkongsi resepi...Alhamdulillah..baru kali ini berkesempatan nak buat...Dijadikan sebagai dessert berbuka puasa semalam...Tapi bila check dapur kak hanieliza pun ada juga resepi ini...so tengok juga cara Kak hanie buat.


Bahan-bahan

250ml whipping cream
250g Philadelphia soft cheese
200g sugar(*anggaran tak sampai secawan..)
1 packet biscuit sponge fingers(*saya guna sponge cake..lagi mudah)
2 tbs nescafe
some water (*saya tak guna pun..)

First, using a mixer mix the whipping cream until fluffy. Then add the cheese and sugar bit by bit. Mix until fluffy..sampai kembang gebu...

(step ni saya tak buat sebab guna cake)

Mix the nescafe with water. (Ensure that the mixture is at room temperature..otherwise biskut jadi soggy).Celup biskut dalam nescafe tuh...sekejap je..Then arrange the biscuits in tupperware etc. Size of tupperware like the square ice cream case. After first layer of biscuit pour in some cream. Then put second layer of biscuit and pour the remaining cream....

>>>>instead of that step, saya susun cake di dalam bekas, and tabur sedikit nescafe di atas cake...dan tuang cream tadi di atas lapisan pertama, dan tabur sedikit lagi nescafe...susun lagi cake dan ulang step tadi..<<<<<
Tabur chocolate rice and cherry sebagai hiasan...dan jagan lupa simpan dalam peti sejuk..baru boleh makan..Selamat mencuba..sedap sgt bila makan sejuk2...


2 comments:

Suzi said...

salam diyana...wah sedap tu...lagipun cuaca kat sini dah makin panas...
dah habis ke puasa 6...kami blm lagi...hehehe...

Musliyana and family said...

salm suzi...tak habis lagi pun..puasa selang2...he..he..