Nuffnang

Thursday, November 20, 2008

cerita cerita....penawar duka...







Nothing much to put in this entry...







Just wanna share my experienced
..Last night, I cooked one traditional food " Seri muka" a.k.a PULUT SEKAYA bak kata org kedah...disebabakan i don't have any steamer which enough to make this food, So i borrowed it from Sis Syam (sifu for traditional food)...This traditional food is my favourite food..."Tok, teringat pulut sekaya tok ni..."so by hook or by crook, i need to learn to di this food..kalu tak..sampai bila pun memang tak tahu buat.

Step pertama:"blog hopping" for that recipe..at last i found it in "Dapur Kak Hanieliza"...salin resepi..and tengok segala keperluan untuk menyediakan pulut sekaya ni...so kalu sesiapa yang nak resepi ni..kena melawat dapur kak hanie lah yer..

Step kedua:ape lagi kalu bukan ke rumah kak syam..pinjam periuk kukus...

Step ketiga: Mulakan "bersilat" di dapur...jeng..jeng..jeng

Actually masa memulakan operasi di dapur ni bermula jam 5.30 petang, selepas selesai fetch Najlaa from kindy..and went back from Massey University..My daughter's Kindy (Riverdale) held "special day" for special person..so I need to join her activities at her kindy..

Berbalik cerita "serimuka'..proses mengukus pulut berjalan dengan lancar, but proses menyediakan inti diatas pulut berlaku beberapa insiden...My INTI tak menjadi...agak berkuah di atas serimuka..so tak dapat potong lagi pada mlm kejadian tu...Saya biar semalamam...esoknyer..saya grill pulak kuih serimuka tu...barulah keras skit..Alhamdulillah...walaupun tak seperti kuih serimuka org lain..kuih serimuka saya seperti gambar di atas..I WILL TRY IT NEXT TIME..sampai menjadi..InsyaAllah..mungkin saya kurang letak tepung masa "memblander" inti tue...

Begitulah pengalaman saya dalam menyediakan kuih serimuka..buat kali pertama sepanjang hidup saya..

The end

1 comment:

Umie said...

ok ape seri muka dyn tu..umie nie x penah2 lg nak try wat..kekeke..ntah jadi seri muka ke jd seri ayu...kekeke