Nuffnang

Saturday, December 20, 2008

FAQ utk sahabat2 (esp. dr UTHM) yg nak sambung belajar di New Zealand

These are the answers to some of the most common questions from my friends who plan to further their study in New Zealand (especially at Massey University, Palmerston North, Manawatu).

Lepas kita dapat borang perjanjian KPT lepas tu kita g hantar kat KPT putra jaya kan? lepas tu kita kene dtg amik cek ker? selalunya selang masa berapa lama ek? Maksudnya 2 kali ker kene pergi putrajaya? pastu claim visa & passport buat b4 g NZ ker buat b4 pergi KPT?

Kalau ikut pengalaman saya masa urusan cuti belajar bulan Mac 2008 lalu, saya pegi sendiri ke KPT awal pagi.
Sblm pegi ke KPT,buat medical checkup siap2 (masa buat medical checkup utk apply visa NZ, buat sekali utk KPT & UTHM). Kenalpasti dan bawa semua dokumen2 yg diperlukan utk isi Borang perjanjian & borang claim paspot & visa.
Kat KPT, amek borang perjanjian & dokumen2 berkaitan (termasuk borang claim visa & passport). Pastu, terus isi borang perjanjian & borang claim dgn lengkap, matikan setem utk borang perjanjian dan terus hantar borang perjanjian & borang claim visa & passport pada petang hari yg sama. Tak silap saya, kebiasaannya dalam seminggu kita dah boleh amek cek (klu xde masalah la). Cek ni kita boleh kirim kt kawan kita utk amek dgn syarat sertakan bersama surat akuan & salinan IC. So, x perlu pergi putrajaya 2 kali la. Unless xde org yg boleh dipercayai utk amek cek, kenalah pegi putrajaya 2 kali.

Camne urusan utk buat visa ke NZ?

Utk sahabat yg sambung belajar - kena buat student visa.
Bagi suami / isteri yg ikut sama tapi x smbg belajar - better mohon work visa.
Anak2 yg dh sekolah - better mohon student visa.
Anak2 yg belum sekolah - mohon visitor’s visa.

Saya urus sendiri visa utk famili saya (tak guna agen – lgpun universiti saya x cover kos guna agen)..kalau takde masalah (e.g. medical, document x lengkap dll), dlm 1-2 minggu dh boleh dapat visa. Saya courier dokumen terus ke NZ immigration di S’pore & pihak NZ immigration S’pore pos visa & passport terus ke rumah saya (so, tak perlu pegi ke S’pore).

Further detail boleh refer:
http://www.immigration.govt.nz/branch/SingaporeBranchHome/
http://www.immigration.govt.nz/branch/SingaporeBranchHome/faqs.htm
http://www.immigration.govt.nz/faqs/


Sekarang ni ada masalah medical checkup.. so mungkin tak dpt enroll di universiti pada tarikh yg sepatutnya (spt dlm offer letter)..camne yek?

Kalau x settle medical checkup kita x dpt visa. Xde visa xleh la fly ke NZ. So, kena la minta tangguh lapor diri kat universiti kalau visa x settle lagi.
Kalau tangguh lapor diri, better minta tangguh tarikh start cuti belajar sama(biasanya tarikh start cuti belajar seminggu seblm tarikh kita lapor diri kat universiti). So, tak perlulah confirmkan flight ticket awal2. Lepas visa & cuti belajar dah confirm, barula confirmkan flight ticket.

Bagi yang ada anak kecil yg menyusu, boleh bawa susu tak? kalau tak silap NZ strict sikit kan tng makanan berunsur tenusu dan daging?

Mengikut pengalaman saya dan isteri, masa fly dengan anak kecil (4 months masa tu) memang kami bawa susu formula yang refill packs dalam 4-5 packs and some Baby Cereals (TAPI JANGAN BUKA ‘PACKAGING’NYA) yang tu untuk stok awallah..Bila dah sampai sini , memang beli susu disini…dan untuk hand luggage, susu yang telah dimasukkan di dalam botol (packing siap-siap/ isi dalam travel milk container) untuk dibawa untuk naik di atas flight. If disoal, just said for my baby. Ini seperti apa yang dinasihatkan oleh one of my friends from Auckland before we fly to NZ.( Tapi untuk susu yang di bawa untuk early stock for your baby please don’t open the packaging - Untuk memudahkan bio-security process) Masa datang dulu saya memang plan tak bawa stock bnyk, just 4-5 packs.Takut tak lepas..so taklah rugi..But Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanya)

Further info about bio-security, pls refer:

http://www.biosecurity.govt.nz/files/enter/personal/travellers-brochure.pdf
http://www.biosecurity.govt.nz/enter/declare


What are the main things that I should know before going to NZ?


http://www.immigration.govt.nz/migrant/settlementpack/onarrival/


Berapa harga barang2 kat NZ?

Please refer:
http://www.trademe.co.nz/
http://www.thewarehouse.co.nz/red/
http://www.warehousestationery.co.nz/
http://www.paknsave.co.nz/
http://www.kmart.com/

Perkongsian ini adalah berdasarkan pengalaman kami. Orang lain mungkin berbeza. Wallahua'lam.

Kepada sahabat2 yg akan sambung belajar di Massey University Palmerston North, jika ada sebarang soalan / masalah, boleh la email: malaysian_palmy@yahoogroups.com

4 comments:

Umie said...

salam Dyn...wah complete jawapan ngan reference sekali...bagus nih!!! hiksss

kalau x silap bln 3 nnt ade lect. FKEE nak fly ke Massey..bertambah le lg M'sian family kat sane kan!!

Musliyana and family said...

Salam Umie

saja la kami tolong setakat yg kami tau...sebab selalu org tny soalan tue..he..he..

Saper yg nk fly NZ umie?Massey mana?Palmy ke,Wellington ke, Auckland ke??kot2 umie tau..Umie punya turn bile??Ajaklah Jaly dtg sini..meramaikan lagik..he.he..Bidang Jaly ada sini

Umie said...

Nabihah kot namanya..Jaly ckp that lect. tu ke Massey Palmy gak rasanya...

Jaly ckp dia punye bidang lain sikit..dah surf UNIs around NZ tp xde yg sesuai.. so far,he decided go to Aussie tp xtau le kot2 berubah pulak nnt..kekeke... InsyaAllah pertengahan thn dpn la kot baru pi sambung..

fireflies said...

salams diyana musli, terima kasih atas maklumat yang sangat berguna itew.. :)