Nuffnang

Sunday, March 1, 2009

Roti Bebola Bergula or Sugar Ball

Resepi asal dari Noreen UK... Saya edit sedikit, masukkan ball tu dalam bekas muffin...biarkan bebola tu naik dalam bekas muffin...Resepi Noreen ni saya copy paste jer...

Bahan-bahan:
200gm tepung roti
4gm instant yeast
20gm gula pasir/kastor
3gm garam
10gm tepung susu atau skim milk
20gm unsalted butter
130ml air

mentega dan gula kastor secukupnya

cara:
  1. masukkan kesemua bahan ke dalam breadmaker
  2. tekankan untuk setting dough dan tunggu sehingga siap (lebih kurang 1 1/2 jam)
  3. setelah siap keluarkan dari breadmaker dan letakkan doh di atas papan pencanai
  4. tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
  5. kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan doh rehat selama 10-15 min
  6. setelah itu bahagi2kan doh kepada beberapa bola kecil dengan setiap satu seberat 20gm (ini bergantung pada size yang disukai)
  7. bentukkan setiap doh kecil menjadi bola dan susunkan ke dalam tin/dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu
  8. tutupkan tin tadi dengan cling film atau tuala lembab dan biarkan doh naik dua kali ganda (lebih kurang 45min - 1jam)
  9. note: pada negara 4 musim bolehlah disimpan doh ini di dalam oven tanpa on kannya dan letakkan dua cawan air panas kiri dan kanan tin tadi dan tutupkan pintu oven
  10. setelah doh naik bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
  11. sesudah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan gula halus
  12. hidangkan sebagai minuman petang



No comments: