Nuffnang

Sunday, June 20, 2010

Little update:My Shushi

Sebenarnye tak tahu nak letak tajuk ape...Ini adalah benda dh lama yg saya nak belajar buat..
Shushi..Alhamdulillah..last week saya berkesempatan belajar Shushi ni dari sorang adik undergrads sini..Thanks ye Khuzai...Khuzai kata senang je..tp serius bab Shushi ni tak mcm saya nak bake cake..tgok buku boleh buat..Shushi ni saya tak confident nak buat tanpa sifu...

Lepas Khuzai habis exam 2 hari..maka jadilah plan yg telah dirancangkan...Mari belajar Shushi...


Bahan-bahan:

Beras Shushi
Roasted Seaweed
Avacado sebiji
Cucumber (half je)
Carrot ( kalau yg kecil- sebatang)
Isi ketam (if kalau tak de..Tuna pun jadi..)- saya guna 2-2...(Isi ketam and Tuna Lemon pepper)



How to do it:???

1.Beras shushi- mestilah kena tanak dulu kan- letak cuka skit, and grm skit...masak ikut direction blkg beras.
2.Isi ketam and carrot- kukus skit
3. Potong Avocado, Timun dan carrot memenajang

Bila dah masak beras tu...
1. Ambil sehelai seaweed, sendukkan nasi dlm 3-4 sudu, ratakan..
2. Susun cucumber, carrot , avocado, isi ketam/ tuna..secara memanjang
3. Gulung hingga menjadi bulat...(ala-ala kuih lopis jadinya)
4. Buat sampai habis beras shushi td..
5. Kemudian- potong mengikut kesukaan anda...

(note: saya dpt dlm 7 btg jugak kot..)


This is my first time in making Shushi...:)

5 comments:

myrah said...

sedappnya...tapi nk beras jepun kt mane erk..

Kamalia said...

wahhh...bestnye dyn..sy pun kot buat,buat guna acuan die lgi..hehehe..xkonpident nk gulung camtu je..slalu buat yg simple je..ank2 sy suke letak telo n sosej..ngeh2..selera xmcm org jepun pun..:p

Musliyana said...

Myrah...
Kat malaysia saya tak tahulah jual kat mana...sbb sy pun first time buat..beras dia mmg tulis mcm jepun skit..and beras dia kontot2 bulat gemok skit berbanding beras biasa..kwn saya kata kat carefour or giant ade kot...

Kam...
oklah tu..kam..yg penting dia ajdi shushi..saya pun tak konfident..sbb tu kena ajak tok guru dtg umah...nnt nak letak mcm kam pulak..sosej and telur...pastu nk try letak karilah pulak..jd mcm mana ye..

Kakasma said...

shushi nie paling ler akak tak makan bau seaweed tu tak tahan kan..hehehe masa kat jepun dulu akak kalau nak makan buang dulu seaweed nyer..jepun tengok pun heran..akak kata..smelly!!

Musliyana said...

kakasma..

ye ke kak..saya masa kat Malaysia tak mkn..sbb tak tgok and tak leh terfikir mcm mana benda tu..kat sini baru cuba2 mkn...cuba2 je...tak leh lah nak ganti nasi..perut dh biasa dgn nasi..hihi