Nuffnang

Wednesday, June 23, 2010

Menu semalam...Nasi Pulao dan Curry Dhal

Semalam mmg clueless nak masak ape..

"Abang nak mkn ape hr ni..nasi ke..bihun ke..ape ke..?"Si isteri sempat bertanya sebelum si suami ke UNi.
"Ape pun tak pe..nasi pun ok..tak nasi pun ok"Si suami menjawab..and then go to UNi..

Bila masak ape saje ni yg pening skit nak masak ape..jwpn yg last tu dipilihnye...Then saya pun bukalah buku recipe kat umah..buku recipe all curry world pun buka jugak..buka yg setebal 2 inch ...$2 je dibeli dari Garage Sale lepas..So saya pun mulalah mencari recipe..Page by page...menu by menu...

"Mama nak masak kek adik ke?"..He asked me
"No lah adik..cake mama buat next time ok..ni nak masak ape hr ni..kita nk mkn"..I said..

Then...teringat nasi Pulao...sedap jugak mkn curry Dhal di kala winter ni..Alih alih ada pulak recipe Classic Pulao ni..Bnyk sgt bhn dia..saya cuma buat yg very simple nasi Pulao..Recipe ni one of my friends yg bgtau..

Nasi Pulao
Bahan-bahan:
Basmati (rendam dulu 30 min)
Ghee
Bay leave (dlm 2-3)
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih)
Bwg untuk menumis
kiub pati ayam
Raisin(kismis) +gajus

Cara-cara
Tumis bwg, and segala bunga2 dan kulit kayu manis, bay leave..sampai naik bau...masukkan basmati...kacau..then masukkan kiub..dan air.( kalau air stok ayam lagi bagus)
Bila dah nasi dah masak...Goreng kismis, gajus dan bwg goreng..kemudian taburkan atas nasi dlm periuk.

Lepas buat nasi ni..kena buat kuah dhal pula..untuk kasi kick dgn nasi..So this is my first try buat kuah Dhal...Sementara saya rebus dhal tu..my chef assistant dah pilih menu dia sendiri...Dia memang suka pilih menu masakan yg dia mmg akan mkn ape yg dia minta tu...Yelah tinggal kami berdua je kat rumah masa tu..dia je lah tukang pilih etc..

Ok ni curry dhal yg saya buat sendiri...Memang mudah..nnt saya kasi recipe ye...Recipe Dhal ni dpt dr Neelam from India. Sambil2 tunggu nak fetch Najlaa' kat School..sempat bersembang-sembang Recipe Dhal dgn one of Najlaa's friends mum (Tarang).


Curry Dhal
Baha-bahan
Dhal ( saya guna mung dhal)guna Dhal lain pun ok
Curry leaves
mustard seed (biji sawi)
bawang untuk menumis
sedikit curry powder
Air yg bnyk

cara-cara
Tumis bwg, daun kari, mustard seed sampai naik bau...kemudia masukkan curry powder yg di bancuh dgn sedikit air....bila dh nampak sebati..masukkan dhal yg telah dicuci...kacau..dan tuang air yg bnyk..didihkan.
Sekali sekali kacau dan hancurkan dhal dgn senduk kayu...bila dah agak2 masak..and dhal dah hancur..tambahkan garam dan sedia untuk dihidang...
(note: kadar kepekatankuah dhal ikut kesukaan masing-masing)

Menu legkapnya nasi ni ialah dgn kobis+carrot+yogurt+mayonis...ni ala-ala menu pakistani sini...disebabkan saya terlupa beli yogurt...maka sy letak maoyonis+thousand island je,...
Ooppp..terlupa...kenalah ada main menu dia kan..ayam..Ayam ni saya perap and grill je..sebab anak dara saya ni suka mkn ayam...
Satu lagi menu pesanan anak dara saya sebelum ke sekolah..
"Mama..boleh tak mama buat pie hr ni..?"...disebabkan dia dh pesan..and saya pun dh lama tak buat pie..ni mama buat pie untuk kaklong...Mushroom Pie..

mmmm..itulah menu semalam..pie tu boleh dimakan lagi hr ni...

3 comments:

Fiza Mohd Salim said...

rajinnye diyana masak mcm2 ye..sedap2 pulak tu belakanya (",)

izahdaut said...

waahh..tu dia..banyak betul menunya.. sedap tu makan remph remph camtu siap ada pie lagi..fuuh

Musliyana said...

Fiza..

masak mcm2 sebab saya puasa...puasa ganti..hihi.. nak mkn pun mcm2..tak leh nak beli..huhu..nafsu nafsi bnyk bila puasa...:)

Paie..
Tekak ni nk mkn masakan india pulak..terpaksa lah godek2 buku resepi nak buat..lagi satu nak ambil pengalaman..nak ajak org mkn2 kat umah ada menu lain skit..