Resepi: Cream Puff
Bahan-bahan...
Bahan A (kulit cream puff)
1. 600 ml air
2. Mentega sebuku (250g)
3.Tepung gandum 340 g
4.Telur 400 g (Lebih kurang 10 biji)
5.Garam 1.5 g
Bahan B (inti cream puff)
1. Tepung Kastard 120g
2.Gula halus 80 g
3.Susu segar 80 g
4.Esssence Vanilla (just beberapa titik)
Cara-cara...
1. Masak mentega bersama air dengan api sederhana hingga mendidih...
2. Bila mendidih, baru masukkan tepung dan garam..tutup api...gaul hingga sebati
3. Biar bahan2 tadi sejuk dahulu (tak perlu masuk peti ais)
4.Kemudian..baru masukkan telur..satu persatu..
Untuk mudah "mixer"kan bahan2 tadi..pukul telur di bekas berasingan baru masukkan ke dalam adunan tepung tadi..
5. kemudian, gunakan sudu besar..letakkan sesudu demi sesudu adunan tadi ke dalam dulang @loyang pembakar yang telah di sapukan mentega sedikit (bukan nya ape....untuk elak melekat jer..)
6. Bakar dengan suhu 220*c,selama 30 minit..
(jangan risau..kalau puan2@saudara saudari letak tak cantik adunan tadi kedalam loyang pembakar...nnt masa tgh bakar..dia naik sendiri dan membentuk dgn cantik..)
Lepas kulitnyer masak baru sediakan inti...
Cara-cara untuk menyediakan inti...
1.Masak di atas api perlahan..gula + susu...
2.Bila gula+ susu tadi dah suam2 kuku..masukkan tepung kastard..
3.Kacau hingga mendidih..masukkan Essence Vanilla
4.Kacau hingga likat..tutup api..
Kemudian...potong tepi cream puff..selalunya ada bahagian yg kita nmpak nipis skit..potong dan masukkan inti sesudu..(ikut suka bnyk mana nak letaklah..)
ok..selamat mencuba..kalu buat kecil letak dgn sudu..lepas puff naik..comey jer...lepas tu..dpt bnyk lah sikit..kalu br nk try..buat half jer bahan2 tadi..
No comments:
Post a Comment