Nuffnang

Monday, May 25, 2009

Ayam Pedas Serai Bersantan

Menu ayam pedas ni buat hari Isnin lepas..Bila dah blurr..nak masak menu ape untuk hari isnin ni..Alhamdulillah..jumpe resepi ni kat Dapur Ummi.. Ummi ambil resepi ni dari Dapur Kak B... Sorry Ummi..saya copy paste je ekk..Ayam ini memang betul2 sedap..Hubby pun kata sedap.

Bahan:-
1 ekor ayam - kerat ikut suka dan goreng setengah masak
1 - 2 keping asam keping
3 batang serai dititik
1 biji kelapa - diambil santannya
cili padi - optional
sedikit kacang tenah goreng/gajus - *ummi x letak ni..


Bahan Kisar:-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering (ikut nak pedas)
sedikit belacan
3 cm kunyit hidup
3 cm halia


Cara Memasak:-
Tumis bahan mesin dan serai sehingga naik minyak. Masukkan ayam, santan, asam keping dan biarkan seketika. Kacau sesekali. Masukkan garam secukup rasa.. (*ummi tambah gula sikit) Bila sudah masak dan pekat sikit, taburkan kacang tanah sebagai hiasan.

(Note: Saya buat kuah banyak sikit untuk ayam ini..)

4 comments:

Ajzie said...

mmg sedappp.. dah pernah try ..

Anonymous said...

boleh cuba ni

Musliyana said...

ajzie..dyn baru try ni kak..

fireflies..kak nani,cubalah..simple tapi sedap

Anonymous said...

Sedapnye ayam serai nie.... iras2 ayam percik je..suke kuah banyak mcm nie.