Nuffnang

Wednesday, May 20, 2009

Baked sandwich

Ini menu breakfast pagi ni..Actually saya tak tahu nak panggil ape..kalau ikut CHEF SUZI(jgn marah ekk akak..)..dinamakan Scramble Toast...kalau ikut kamus"sandwich" means benda yang berlapik-lapik atau terhimpit-himpit...But I still called it Baked Sandwich..he..he..Resepi ni juga..hasil lepas ziarah dapur Suzi...menarik dan ingin dicuba..TODAY..I did it..Hubby pun suka..half of this dia yang makan(jgn marah ekk sayang..:-))..Selalunya dia tak laju sgt makan roti berbanding saya dan Najmi..Ok..tengok resepi kat bawah..(copy paste dari Perut kenyang)

Bahan:-

* 12 keping white bread atau wholegrain - buang kerak tepinya-saya guna roti biasa
* 60 gm mentega - suhu bilik
* 4 biji telor
* 1 cawan krim atau susu (*ummi letak susu segar) - suzi guna 1/2 cwn susu segar
* 1/4 cawan daun kucai - cincang (*ummi letak daun sup)
* sosej secukupnya - cincang halus
* sedikit garam dan pepper
* sos cili (*ummi tambah ni)
* mayonis (*ummi tambah) -saya tak letak

(Ape yang diedit:)
1. Saya guna telur 3 biji
2. Susu saya guna tak sampai 1/2 cwn
3. Grated Cheese

Cara-Cara:-

1. Panaskan oven pada suhu 180C. Dengan menggunakan rolling pin, canaikan roti tadi menjadi nipis sedikit. Sapukan kedua2 belah roti dengan mentega dan masukkan ke dalam muffin pan.
2. Bakar selama 15 - 18 minit atau sehingga keperangan.
3. Sementara itu panaskan frying pan dengan 1 camb mentega dengan api yang sederhana.
4. Dalam bekas, satukan 4 biji telor, 1/2 cawan krim/susu, garam, pepper dan pukul sebati.
5. Tuangkan adunan telor tadi ke dalam kuali dan kacau selama 1 minit dengan api yang perlahan.
6. Taburkan daun kucai/sup dan cincangan sosej. Kacau hingga telor masak.
7. Sudukan telor tadi ke dalam roti yang telah dibakar dan taburkan sedikit pepper lagi sebelum dihidangkan panas2.

Untuk filling baked sandwich kali ini :
*Saya buat inti karipap (actually lebihan inti karipap semalam)+campur scramble egg+kucai+cheese)
*saya bakar 10 minit yg pertama-roti sahaja..and lagi 10-12 minit bersama inti diatas..untuk cairkan cheese bersama semua filling.Then..masa hidang untuk menjamu selera, letak seidkit sos cili.

5 comments:

Suzi said...

diyana...blm blh dipanggil chef lagilah...takde kelayakan....hihihi..
anyway tq try resepi tu...akak pun kutip dr dapur ummi...hubby akak pun suka.

kayteeze said...

Ish...rupanya dah jangkit dari suzi, ya...ekekekekee.....

Kak tie pun nak buat laa.... jeles betul!!

Musliyana said...

salam suzi..
He..he..hubby dyn mkn bnyklah akak..tmbh2 inti karipap..dia mmg suka..

Salam tie..
jom pakat2 buat..

Ajzie said...

nmpk menarik laaaa..

nanti try and buat satu n3 special for Diyana..

Musliyana said...

trylah kak azie..simple mimple jerk.. ada n3 menarik??