Nuffnang

Friday, May 22, 2009

Hari roti

Cuaca hari ni memang agak sejuk...Nak masak nasi, tapi macam tak der menu..blurr..Pastu bila sejuk-sejuk macam ni..saya rasa macam malas nak makan nasi..tny hubby, dia ckp masak pizza je lah..So, hari ni ziarah dapur Noreen di UK nun...tengok resepi pizza...at last jumpe..
Alhamdulillah..Menu lunch kami sekeluarga untuk hari ini..Resepi Stuffed Crust Pizza.. (click here for recipe)Noreen ni tunjuk step by step how to do it..


Bila ziarah dapur Noreen resepi roti ni..mata tersangkut kat Chocolate Swirl Bun Noreen..memang menarik..Sesiapa yang nak tengok bagaimana cara membuat Swirl Bun..jemput ke Dapur Noreen.Bun Kami untuk dinner ala-ala swirl bun jugak sebab saya guna cara membuat swirl (sebab baru nak belajar)..but menggunakan resepi Ikan Bilis Bun Noreen..Saya buat Swirl Bun inti kaya and curry. So saya copy paste resepi bun ikan bilis yang saya gunakan untuk kali ini..

Ini resepi Ikan bilis Bun..saya ambil dari Dapur Noreen.Thanks kerana berkongsi resepi dan berkongsi bnyk tips tentang membuat roti.

400gm tepung roti
100gm tepung kek
90gm gula kastor
10gm tepung susu
1 camt bread improver
5gm garam
11gm instant yeast
1 biji telur
220gm air sejuk
70gm marjerin/butter/unsalted butter

sambal ikan bilis atau ikut selera masing2
sedikit olive oil untuk sapuan atas roti

cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  2. biarkan sehingga siap dalam 1 1/2 jam
  3. keluarkan dan letakkan doh di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
  5. kemudian potongkan doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola
  6. lakukan sehingga habis dan biarkan doh rehat selama 10 min
  7. kemudian ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di atas tangan
  8. isikan dengan inti sambal ikan bilis dan tutupkan semula menjadi bola
  9. lakukan sehingga habis dan letakkan doh tadi ke dalam baking tray
  10. pastikan setiap doh dijarakkan supaya ianya tidak akan bercantum apabila proses penaikan doh semula dan apabila semasa dibakar
  11. biarkan doh tadi naik sekali lagi selama 45 min
  12. pada yang tinggal di negara 4 musim letakkan baking tray yang berisi roti ke dalam oven. letakkan dua cawan air panas di dalam oven dan tutupkan pintu oven. tidak perlu di ON kan oven tadi
  13. setelah itu bakar pada suhu 190C selama 10-12 min atau sehingga masak dan keperangan
  14. apabila sudah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan olive oil supaya ianya sentiasa lembut
So next time, saya nak cuba betul2 buat chocolate swirl bun Noreen..ni baru belajar buat swirl.. Nak buat yang chocolate tu takut tak jadi..he..he..

5 comments: