Nuffnang

Monday, January 19, 2009

Triffles

18 January 2009

A day after Najlaa's birthday party, we had "Majlis Khatam Quran" at Bro Zabidi's house. This event merangkap birthday celebration for his 3 children ( Nureen Afifah, Afiq and Najmin)...Selamat Hari Ulangtahun kelahiran buat ketiga-tiga anak beliau...Semoga menjadi anak-anak yang soleh dan solehah...Sorry no pic snap on that day...betul2 lupa..Cuma apa yang sempat saya buat sebagai memenuhi permintaan Nureen..Trifles..rupanya Trifles yang di"request" yg ada Oreo..saya pernah buat untuk Birthday umminya..tapi kali ni..Heart Trifles jer lah Nureen..sorry...Aunty tersilap..he.he..


Asalnya resepi Trifles cegini..oleh Kak Hanie lagi.. (maaf kak hanie..saya copy lagi)

TRIFFLES

Bahan-Bahan:

1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.

5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.


Note: saya tak buat lapisan kek yang bawah sekali..dan cocktail saya letak di atas layer kastard. Untuk dressing atas sekali..saya guna fresh cream di campur dgn icing sugar..mix it until fluffy..kembang gebu dan ringan..Then..masukkan dlm piping bag..then..buat corak sesuka hati...sampai siap...

Sukatan : 300ml fresh cream + 100gm icing sugar

2 comments:

Nor Khaizura said...

eh boleh cuba buat nihh..
kalau ada rezki nnt boleh laa zura belajar masak dgn diyana ;)

Musliyana and family said...

ala..zura..bukannya dyn reti masak pun...ramai kat sini pandai2 masak...dyn budak br belajar jer..