Nuffnang

Tuesday, July 15, 2008

Double Chocolate Brownies


Dalam diri tak sihat... demam selsema and sakit kepala..sempat juga i buat double chocolate brownies..bukannyer ape..sebab tak berselera nak makan..so nak makan makanan yang manis jer...Double Chocolate Brownies ni bukannyer cake tau..ala2 cookies..so keras skit and crunchy... Juadah yang simple dan mudah untuk disediakan walaupun anda tak sihat..cubalah..

bahan-bahan

80 gram butter
40 gram (1/3 cup) cocoa powder
145 gram (2/3 cup) sugar
2 eggs
60 gram (1/2 cup)plain flour - Tepung Gandum aje...
1/2 spoon baking powder
100 gram(1/2 cup) chocolate chips/chocolate drops

chocolate rice yang berwarna warni..untuk hiasan..tak wajib)



cairkan butter dalam frying pan...bila dah cair..tutup api...then...


masukkan cocoa powder dan sugar..kacau...bila dah sebati..masukkan telur...(telur tu pukul kat luar dgn tangan jer..sekejap je... before masukkan dalam frying pan)



Then, masukkan tepung gandum, baking powder and secubit garam



kacau semuanya hingga sebati...dan masukkan chocolate chips/chocolate drops


bila dah semua sebati..masukkan dalam bekas pembakar...hiaskan dengan chocolate rice yang berwarna warni..atau aper2 yang anda suka...saja nak bagi cantik...
pada masa yang sama..panaskan oven 180*c....selama 5 minit...
bakar selama 30 minit jer...suhu 180*C

dah siap pun..jangan potong lagi tau..melainkan dah tak sabar nak makan...
biar sejuk..baru potong..jadi crunchy..sebab dah keras skit...


Gambar :bila potong masa Double Chocolate Brownies ni tak bepe sejuk..jadi macam ni..but..nyumm..sedap juga...

Najlaa' pun dah tak sabar nak makan..

Ok..Selamat mencuba..resepi yand simple dan mudah...untuk sesiapa yang gemarkan chocolate..pasti suka buat juadah ni..


wassalam..



2 comments:

misah said...

get well soon

cikpah said...

wah..sedapnye.. pandai la hang ni.. aku bab masak ni kureng sikit..heheh