Nuffnang

Wednesday, July 16, 2008

Rezeki

Tak ada berita yang menarik sangat untuk dikisahkan...

Just sharing memorable moment... gambar anak-anak..ketika cari bangunan...sebenarnya we all cari ESOL tak jumpa...ESOL tu one of the community service yang menyediakan English Tutorial...then..we all cari punya cari..tak jumpa..until masa and duit parking dah tamat..baru jumpa...Alhamdulillah...nak dijadikan rezeki kan..masa "lost" tue sempat lagi snap gambar putera-puteri tersayang.
..

Actually masa we all sampai dimuka pintu ESOL tue..person in charge are not around.."will be back in 15 minutes"..stated at the door..so frust jugaklah..sebab dahlah sesat...cari bangunan tak jumpa..then masa parking pun dah habis...so saya ajak hubby balik ajelah..nnt dtg semula..tak der rezeki kot...may be next time...


Then we all naik kereta balik...hubby drive keluar dari kawasan parking...masa lalu di jalan depan ESOL tue pintu terbuka.."abg, pintu dah buka."...kebetulan..parking depan mata jer..dekat jer dengan ESOL..Alhamdulillah..rezeki..so hubby park kete.."gi lah..tanya..pastu isi borang ke ..anak-anak biar dengan abg.."hubby suruh..then saya pun pergi seorang..anak-anak ditinggalkan di kereta....


Alhamdulillah..selesai isi borang di ESOL..and interview ...my class will be begin on Thursday..only 2 hours per week..the best thing what i want to highlight here..kebanyakan kelas-kelas di sini..boleh bawa anak-anak..and some of them free of charge...so mothers can do whatever they want without leaving their children with anybody or somebody...

Berbalik kepada perkataan "rezeki"...Kami bersyukur degan rezeki yang dikurniakan Allah swt kepada kami...dan semoga keberkatan Allah sentiasa mengiringi perjalanan hidup kami sekeluarga...Apa yang dapat saya ingat ketika belajar (sekolah menengah..)Ustaz ada menyatakan..bahawa..rezeki memang telah ditentukan Allah swt tetapi kita juga kena berusaha...Jika kita telah berusaha dengan bersungguh-sungguh...
tetapi apa yang kita pinta..tak dapat...maka kita kena redha...bahawa itu bukan rezeki kita...Bukan niat saya untuk ber"tazkirah" di sini..cuma sebagai mengingati diri...ketika di tempat orang...sebagai anak perantau...Kadang-kadang bab rezeki ni..perkara kecil pun kita boleh nampak...macam parking kereta tadi contohnya...perkara simple jer...ok tutup bab tue..he..he..

setakat ni jer coretan musliyana kali ini..till meet again..with new story..wassalam

NoTes:

These two pictures below not at the "missing location..."...bersiar dengan anak-anak di waktu petang..sambil menikmati cahaya matahari..walaupun winter...sebab dalam rumah sejuk lagi dari luar..so..kalau dah ada cahaya matahri..dalam ertikata panas...jangan lepaskan peluang ni...


najlaa with her doll stroller and najmi..



6 comments:

umie said...

salam dyn,

How much the fee 4 that ESOL?..ke free je?.. coz' I heard last time in UK it was free... mcm teruja nak join je..hehe

Musliyana&family said...

salam..ha.a'a..free..FOC...tu yang i join jugak tue..dahla sekali je seminggu..but after interview...they will put us according to the level..masa interview dia tengok kita tu..tapi dyn tak tau pun dyn level mana..lupa pulak nak tanya...nntla..after dah amsuk kelas..jom join..ape yangmmassuk dekat UK?

umie said...

yelah tu umi nak join...umi wat kelas sendiri & belajar sendiri...pastuh duk kat level tu jer, x bergerak2...kekekeke.. ala kat UK tu membe cite masa dia baru dtg dulu ade gak komuniti service mcm nie...pastu since when tah service nie dah kena caj la plak..kalau kat M'sia lg la x dgr ade servis camnie..hehe

Musliyana and family said...

mmm..dyn pun br tau jer..dr member..sbb tu br je join..lgpun..nk biar hubby dh ok dgn phd...yelah kita kan peneman jer...sbb first sem hubby kena amek class..this dh abis..so boleh la dyn join class...

Asiah said...

salam dyn,
waa... best tuh FOC ESOL!!!

Ajzie said...

Alhamdulilah. semoga kita semua dirahmati dan dikurniakan rezeki yang diberkati berpanjangan. Insyallah.


Comel gambar dua beradik tuh..

Hugs
Kak Azi