Nuffnang

Friday, July 11, 2008

Home made "Apple Pie"


Dah lama membelek-belek buku resepi(bought from Riverdale Kindergarten) dan resepi Chicken Pie Kak Tara yang di send melalui email from NINO..."bile lah nak buat pie nie..tapi dalam hati teringin.."So dengan tekad hari ni maka terhasillah "pie"...but this one is Apple Pie.Mulanya i nak buat chicken pie..tapi ayamnye masih beku..so i just guna apple yang banyak hubby beli dekat rumah ni...

Padahal semalam cakap dekat hubby macam tak sihat..tapi waktu ni sihat pula..so i buat juga this apple pie..Bukan ape..nak try juga buat pie ni...(saja nak tengok kemampuan diri)..lagipun..masa KAK TARA buat demo..i datang lambat...so buat sendirilah..padan muka kan...

This is the step how to do Pie and its ingredients

Bahan:

Tepung gandum 3 cawan (kalau nak kulit pie lembut, campur 1.5 cwn tepung gandum and 1.5 cwn self raising flour)..so maknanya tak guna tepung gandum 100%..i dah cuba..lembut.
Garam 3 cubit
Gula 3 cubit
Mentega/butter (agak-agak jer..kdg2 i guna 2 sudu..kdg2 i guna 3 sudu)
telur sebiji (ader org tak letak telur, suka hati lah..)
air (untuk renjis-renjis masa menguli)
wrapping paper


Ok..inti nyer..kalau apple pie

Apple 5-6 biji
Brown sugar 3/4 cawan (tapi masa i buat brown sugar tak der..so i guna white sugar)
Butter 50 gram
Tepung 2 sudu
Tepung jagung 2 sudu (dua-dua jenis tepung ni dibancuh dengan 1/4 cwn air)
ground almond (masa i buat tak der almond..so tak letaklah almond)


intinye kalau chicken pie..

3-4 ketul ayam ambil isinya( kalau bnyk..rasa ayam bnyk)
1 biji bwg besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dimayang halus-untuk menumis)
2-3 biji kentang (dipotong dadu)
1 kiub pati ayam
1 biji carrot (dipotong dadu)-suka hati..dadu pun tak per..panjang2 pun tak per..
2 sudu tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
ada resepi letak mixed vege... skit

(lain2 sayur kalau nak letak ikut citarasa anda..)

cara masak inti untuk chicken pie

1.tumis bwg putih+bwg besar yang dadu tadi, sampai naik wangi..masukkan ayam..
2.Bila ayam dah masak,masukkan kentang,carrot,and lain2 sayuran yang anda nak letak...kacau hingga sebati..
3.pastu letak air skit...masukkan kiub pati ayam..
4.rasalah skit..kalau rasa garam tak cukup(from kiub pati ayam)tambahlah..
5.pastu..letak tepung jagung yang telah dibancuh air skit..
6.biar sampai likat..pastu tutup api..ketepikan..






1.Mula-mula masukkan tepung,gula dan garam...anginkan dengan tangan perlahan tepung,gula dan garam supaya sebati..(masa i buat..i tak anginkan..just gaulkan dengan perlahan)then, masukkan butter and air...perlahan-lahan uli tepung hingga menjadi doh..

(ader jugak resepi guna tepung naik sendiri..but i think campur ok kot...tapi janji 3 cawan..i baru nak cuba...)


2. Lepas menjadi doh wrap tepung tadi dgb wrapper then masukkan dlm peti ais 20 minit..

3. Apple tadi dipotong dadu...


4. Panaskan frying pan, masukkan butter,bila butter dah cair masukkan gula,kemudian apple.Gaul sampai semua sebati . Kemudian masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air tadi...masak+gaul sebati dan gula cair..tutup api...ketepikan

5. "Roll" 2/3 drpd doh tadi (setelah dikeluarkan dr peti ais) supaya melebihi bekas yang kita nak guna untuk buat pie...kemudian letakkan dlm bekas yang nak dibuat pie...


6. Masukkan apple yang telah dimasak tadi kedalam kepingan doh yang telah di "roll"kan...(make sure tepung yang di"roll"kan melebihi bekas sebab nanti kita akan letakkan kepingan satu lagi atas dan tepi bahagian bekas akan di "ketipkan")



7. "Roll" doh yang tinggal (yang balance tadi), buat garisan garisan dengan pisau (mengikut kreativiti anda)dan letakkan diatas permukaan bekas dan ketipkan dengan jari..(ala..tekan skit2..bagi kedua-dua permukaan melekat jer)


8. Inilah rupa hasil apa yang kita buat tadi...sebelum bakar..make sure sapu telur atas permukaannya..bukan ape..nak bagi cantik..kan Allah sukakan kecantikan...

9.Bakar dengan suhu 200*C selama 30 minit (bagi nampak telur tu golden jer atas tue)

10. At last..inilah hasilnya..Alhamdulillah..jadi juga Apple pie nie..Kalau nak buat chicken Pie...Kalau saya punya resepi intinya saya buat macam inti karipap...sebenarnya...intinya kita boleh buat suka hati..Bila dah buat Pie sendiri..hubby cakap..takperlu lagi makan Apple Pie dekat McD(masa di Malaysialah)


(ini gambarnya bila dah dipotong untuk makan)


Alhamdulillah..siap dah Apple pie..setengah jam lepas Apple pie siap..i pun dah start demam and text/sms hubby (yang masa tu ada dekat Massey Uni)ajak gi ambil ubat...Rupanya..demam...Demam Apple pie...he..he..Lagipun sekarang cuaca sejuk sangat...baru hari ni rasa teruk skit..tu pun lepas siap Apple Pie..Syukur Alhamdulillah..

Ok..selamat mencuba..



9 comments:

umie said...

wah,dyn sempat snap setiap step ye..erm,mcm senang je nak wat...nnt umie nak cuba jugak..tp kan,dyn x mention pun guna tepung ape?..hehe

lady zaini said...

bestnya..nak tengok gambo inti yang dah siap baked... takder yek

dah lama tak makan apple pie yang sedap...nyumm

Musliyana&family said...

diyana to umie:
salam...lupa pulak..tepung tu...tepung gandum..tapi ada resepi guna self raising flour...so kalu nak campur pun diyana rasa ok kot...diyana baru nak try yang campur tepung gandum and self raising flour..total tetap 3 cawan..

Musliyana&family said...

diyana to lady zaini:

salam kak..nanti dyn letak.tadi tak sempat.rasa macam dh cukup gambar..rupanya ada permintaan lagi..inti ni dyn rasa kena try and error sbb dyn main belasah je buat inti..sbb bahan tak cukup...so ape lagi kak..buat tau nanti..

Ajzie said...

wahhhhh nmpk sedappppppp.. boleh cuba nih.. Thanks for sharing...


Hugs
Kak Azi

Musliyana&family said...

diyana to kak azie:

salam akak..cubalah..tapi hari ni dyn try pula campur tepung gandum + self raising flour...tengok ape pulak jadinya...tapi hari ni chicken pie..tak taulah rasa apa pulak..nnt akak cubalah..

misah said...

bestnye...buat 2 kali doh tak jadi daaaa

Musliyana&family said...

diyana to misah..
nape tak jadi??air tak cukup kot..misah buat nnt campur tepung gandum 1.5cwn..self raising flour 1.5 cwn...kulitnye jadi lembut drpd kita guna 100%tepung gandum...

misah said...

diyana, agaknya tak campur ngan self-rising flour kot.tak pe lah..senang2 leh try resepi dyn.