Nuffnang

Wednesday, July 2, 2008

JaUh TaPi DeKaT....TaPi JaUh TeTaP JaUh


Kali ini kami ingin berbicara tentang pengalaman sebagai anak perantau...


Walaupun duduk jauh di
New Zealand (NZ), tapi tempoh perjalanan balik ke hometown (Kedah) lebih kurang 10-12 jam…tak jauh beza macam perjalanan naik kereta dari Johor (tempat kerja sblm smbg belajar) ke Kedah jugek..

Walaupun duduk jauh di NZ, berita-berita terkini yang berlaku kat Malaysia (Msia) kami dapat tau jugek (baca paper online, email, blog etc), macam duduk kat Msia plak.

Walaupun duduk jauh di NZ, cerita-cerita / drama Melayu still boleh tengok kat tv3.com.my (sekrg tgh dok ikut cerita “Sindarela”), macam duduk kat Msia jugek.

Walaupun duduk jauh di NZ, gosip2 terkini di Msia dapat tau jugek (blog, on-line paper, email etc)…macam duduk kat Msia pulak

Walaupun duduk jauh di NZ, makanan halal senang nak cari (roti canai, kebab dll)…macam duduk kat Msia jugek

Order kat Kebabs on Queen..dalam shopping mall 'plaza'

Makanan dah sampai...kebab & nasi + burger kebab + kentang goreng + air oren

Roti canai pun ada jual kat sini..siap cop halal JAKIM lagi


Walaupun duduk jauh di NZ, tiada halangan untuk buat ibadah (masjid dekat dgn rumah, kat University pun ada masjid, orang lain x kacau kita buat ibadah etc), macam kat Msia jugek

Walaupun duduk jauh di NZ, tetap rasa selamat (orang Kiwi & Maori kat NZ x kacau) macam duduk kat Msia jugek..semoga Msia terus selamat, aman, makmur dan sentosa…AMIN…

Walaupun duduk jauh di NZ, masakan2 Malaysia (nasi lemak, ‘bengkang’, nasi beriani etc) tetap ada….sebab isteri tersayang tolong masak...takpun boleh jugek makan masa gathering famili Malaysian kat sini setiap bulan (kadang2 tiap2 minggu)…

Walaupun duduk jauh di NZ, tetap boleh main sepak takraw dgn member2 Msian..kadang2 students dari Oman pun join sama main sepak takraw

Walaupun duduk jauh di NZ, tiap2 hari cakap Bahasa Melayu kat rumah…macam kat Msia jugek

Walaupun duduk jauh di NZ, still boleh tengok orang kat Msia ‘live’ (YM guna webcam etc)…

Walaupun duduk jauh di NZ, bila telefon famili & member2 kat Msia..dengar clear jugek macam duduk kat Msia pulak

Walaupun duduk jauh di NZ, tapi tetap telefon famili kat Kedah at least sekali setiap minggu, macam duduk kat Malaysia jugek, setiap minggu telefon famili..


Gambar famili kami di Kedah (dari kiri: kakak amni, kakngah sarah, najlaa, isteri tersayang diyana, myself, father in-law, mother in-law, adik 'aliah, my mother, my father, kakcik syida, kaktih izah & adik fidah) ..yg xde dlm gmbr..angah mursyidi, dik mat, dik min & kak yang (sebab kakyanglah camerawoman nyer..)


Walaupun duduk jauh di NZ, hati tetap dekat pada famili dan kengkawan…


APA-APA PUN JAUH TU TETAP JAUH
…sebab tu la kami sekeluarga tak dapat balik ke Malaysia untuk hadiri Majlis Perkahwinan adik kami…Mursyidi dengan pasangannya Nor Ruzaini (19 Julai di Johor & 26 Julai di Kedah)…kami mohon maaf banyak2 ye…kalau kami nak balik Msia kena balik 4 orang (kosnya paham2 je la..) lagipun kami baru aje sampai di NZ bulan Mac 2008 yang lalu. Kami doakan semoga majlis perkahwinan berjalan lancar dan diredhai Allah…semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat…Mursyidi & Nor Ruzaini..

Kepada saudara mara kami yang bakal/telah mendirikan rumah tangga dan bertunang tahun ini (Apit, Balqis, Miliki, Wiyah, makteh eja, mak uda leha…), kami juga mendoakan semoga majlis berjalan lancar dan berbahagia dgn pasangan masing2 hingga ke akhir hayat.

3 comments:

Asiah said...

salam,
kita serupa...
-walau jauh, mereka di m'sia tetap rasa dekat..
-2 majlis perkahwinan adik2 saya, tak dpt kami hadiri..

so faham sungguh perasaan itu..

dan utk syidi, moga 'masjid' yg terbina sentiasa dalam rahmat Ilahi dan lahir darinya anak2 yang soleh solehah, ameen

Musliyana&family said...

Diyana&Musli to Asiah:

Tak per kan kak..perjuangan kehidupan..jauh ke dekat...Tapi kalau jauh org lagi rindu..he..he

fireflies said...
This comment has been removed by a blog administrator.