Nuffnang

Sunday, March 1, 2009

Marble Bread


Resepi roti ni berkenan di hati masa singgah blog Suzi..macam-macam resepi ada di dapur suzi tu...puas kalau nak cuba semua..Menarik-menarik pulak tue...he.he..suzi jgn marah tau..Promote dapur suzi kali ni...cuma Marble bread ni saya buat dlm bentuk loaf jer..Malas skit kan..Tapi yang suzi buat tu lagi cantik..

Bahan-bahan
  • 200 gram tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 1 sudu besar butter atau marjerin
  • 140 ml susu segar
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil bread improver
  • 1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara
  1. masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sampai tak melekat pada jari. kalau ade BM tekan On je.
  2. perap doh selama 40 minit. kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
  3. Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bacuhan koko tadi, kalau telembik buleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
  4. satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
  5. tutupkan keseluruhan adunan tadi
  6. potong tiga adunan dan anyam bentuk tocang.
  7. letak dlm sandwish loaf.
  8. Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
  9. siap dibakar dan sejukkan atas redai.

4 comments:

Suzi said...

salam diyana...lama menyepi, keluar2 je 2 resepi roti...
jgn puji byk2 nanti akak kembang...dahlah dah kembang ni hihihi
p/s: tq promote dapur akak...dtg adelaide nanti akak belanja hahhaha

noorzie said...

Yummy..!Mesti cuba ni..

Musliyana and family said...

salam suzi...
menyepi kumpul resepi..ha..ha..saja jer..tetibe mood mem"blog"tak dtg lah kak..that's why lah..he.he..mmg saya suka promote dapur akak pun..nnt ada lagi repi yg bakal menyusul..

Musliyana and family said...

salam noorzie..cuba lah norzie..jgn tak cuba..saya ni br belajar jer..lainlah kak norzie...