Nuffnang

Monday, March 30, 2009

Tag dari Lady Z

Tag ni dah lama sebenarnya..biasalah..saya ni bab tag-meng"tag"..lmbt skit..sorry yer sis..Petua yang diminta..

Ada satu petua yg saya baca di internet...Masa anak-anak anda tgh tidur-tidur ayam(tgh lali nak tidur) bisisk kat telinga dia..apa yang kita nak kata, apa yg kita harapkan kat dia..contohnya..
"Kaklong kena jadi anak yang solehah tau, dengar cakap mama abah,jadi Good girl, Tak boleh cakap kasar2 dgn orang...and etc"
InsyaAllah apa yg kita ckp dia akan masuk ke telinga..diserap ke otak..dia akan mengangguk-anggukkan kepala padahal matanya terpejam..Saya ada buat kat anak saya masa dia 2 yrs..and nmpk keberkesanannya..Tapi sejak kebelakangan ni saya sering alpa benda ni...he..he..

selain petua...saya dapat ni dari one of my friends..saya rasa agak berguna untuk kita sebagai parents..

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang
baik.
Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda
malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).
2.
Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan
anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat
daripada anak yang jarang dipeluk)
3.
Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang
(Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila
berhadapan dengan persekitaran)
4.
Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya
senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
5.
Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu
melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan
, mereka hanya
kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan
mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.
6.
Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
7.
Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah
tuan/puan mengeluh
. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan
diri mereka beban.
8.
Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
9.
Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya .
10.
Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.
11.
Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya.
Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah.
Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai
orang lain).
12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.
14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda.
Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,
17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.
18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.
19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.
20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda


7 comments:

wanita besi said...

diyana, kak ila nak copy paste dlm my blog ek... best ni ..!! gud info

Suzi said...

tq diyana sharing tips ni...

lady zaini said...

wah~ bagusnya tips nih. more than expected

Idayu said...

tips yg baik n menarik nih

Musliyana said...

salam kak ila...copy paste je ...he.he.

Suzi..dyn pun dpt dr alumni UIA..

Lady zaini..try lah buat mana yg rasa mampu buat..buat slow(peringatan untuk diri sendiri jugak)

Idayu..thanks..sama 2 berkongsi maklumat..

nina said...

baguih tips ni...tu lah..kdg2 kita alpa...padahal beriya nak anak2 jadi anak2 soleh/ah...determination kena kuat and byk sabaq!!!

CT NORAMIZA said...

hai diyana, salam kenal.

betul kan, 20 thn dr sekarang dah x de lagi suara tangisan tu. saya sungguh sedih d ptg isnin ni. :(

org lain ada 2 3 org anak, tp saya hanya seorang, semua tu ujian allah pada saya...