Nuffnang

Friday, September 19, 2008

Chicken Pie Cinta Ramadhan



Bahan kulit pie:

Tepung gandum 1.5 cawan

Tepung naik sendiri 1.5 cawan
Garam 3 cubit
Gula 3 cubit
Mentega/butter (agak-agak jer..kdg2 i guna 2 sudu..kdg2 i guna 3 sudu)
air (untuk renjis-renjis masa menguli)
wrapping paper


note: kalau guna tepung gandum seluruh adunan, tambah 1.5 sudu baking powder.

3-4 ketul ayam ambil isinya( kalau bnyk..rasa ayam bnyk)
1 biji bwg besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dimayang halus-untuk menumis)
2-3 biji kentang (dipotong dadu)
1 kiub pati ayam
1 biji carrot (dipotong dadu)-suka hati..dadu pun tak per..panjang2 pun tak per..
2 sudu tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
ada resepi letak mixed vege... skit

(lain2 sayur kalau nak letak ikut citarasa anda..)

cara masak inti untuk chicken pie

1.tumis bwg putih+bwg besar yang dadu tadi, sampai naik wangi..masukkan ayam..
2.Bila ayam dah masak,masukkan kentang,carrot,and lain2 sayuran yang anda nak letak...kacau hingga sebati..
3.pastu letak air skit...masukkan kiub pati ayam..
4.rasalah skit..kalau rasa garam tak cukup(from kiub pati ayam)tambahlah..
5.pastu..letak tepung jagung yang telah dibancuh air skit..
6.biar sampai likat..pastu tutup api..ketepikan..


Mula-mula masukkan tepung,gula dan garam...then, masukkan butter and air...perlahan-lahan uli tepung hingga menjadi doh..Lepas menjadi doh wrap tepung tadi dgn wrapper then masukkan dlm peti ais 20 minit..

"Roll" 2/3 drpd doh tadi (setelah dikeluarkan dr peti ais) supaya melebihi bekas yang kita nak guna untuk buat pie...kemudian letakkan dlm bekas yang nak dibuat pie..Masukkan inti chicken pie yang telah dimasak tadi kedalam kepingan doh yang telah di "roll"kan...(make sure tepung yang di"roll"kan melebihi bekas sebab nanti kita akan letakkan kepingan satu lagi atas dan tepi bahagian bekas akan di "ketipkan")

"Roll" doh yang tinggal (yang balance tadi), buat garisan garisan dengan pisau (mengikut kreativiti anda)dan letakkan diatas permukaan bekas dan ketipkan dengan jari..(ala..tekan skit2..bagi kedua-dua permukaan melekat jer).

Bila dah ketipkan kedua-dua kepingan, gunting supaya kedua-duanya sama dan tekan dengan pisau supaya menjadi corak di sekeliling permukaan pie. Hasil lebihan guntingan, bentukkan menjadi corak hati, gunting dan letakkan di atas permukaan pie.

Sapukan telur dan
bakar dengan suhu 200*C selama 30 minit
(bagi nampak telur tu golden jer atas tue)
.



No comments: