Nuffnang

Tuesday, September 2, 2008

our first Ramadhan as "anak perantau"

Semalam merupakan 1 Ramadhan yang pertama kalinya kami sekeluarga berpuasa sebagai anak perantau...dulu pun anak perantau jugak tapi perantau di Johor je..sebab(both my hubby and me) our hometown at Kedah...Tapi kali ni..memang berbeza yang amat sangat..sebab jauh dari Malaysia.

Sebenarnya berpuasa di luar negara tak banyak bezanya dengan berpuasa di Malaysia...Malam sebelum bermulanya puasa..Kalau di Malaysia...start puasa Isnin..di New Zealand start puasa Selasa..Kami bersahur simple je..yelah..berdua je puasa...


Berbuka pulak...bezanya dgn Malaysia tak der Bazar Ramadhan kat NZ ni..wa..wa...sedih jugak skit..tapi tak la teruk sgt..sbb sini dah nak masuk Spring...so taklah panas and sejuk sgt2..so tak rasa penat sgt wpun first day puasa...kalau Summer may be letih skit first day puasa.

And disebabkan nak jugak rasa menu mcm Bazar Ramadhan...menu first day bukak puasa ialah...Nasi putih, Ayam Percik, Daging kentang berkicap, sayur campur and Agar-agar kristal" rasberi"...This is my second time buat ayam percik ni...alhamdulillah menjadi..Thanks to ummi for this recipe...bhn2 simple and mudah..so tak gi bazar pun tak pe..Alhamdulillah..dpt juga buat menu ala-ala bazar...favourite menu Ayam Percik
...

Disebabkan sibuk memasak masa tu..tak sempat snap gmbr aper-aper pun...

Ok...Setakat ni je entry kali ini...selamat bertarawih....

untuk CT selamat kemas rumah.

11 comments:

Suzi said...

salam diyana...
fisrt time puasa kat negara org...syahdu tu...saya dah kali ke 3...thn dpn balik...tak tahu sempat puasa n raya kat adelaide lg ketak...
mintak ayam percik sikit....

misah said...

salam dyn..
selamat menyambut ramadhan almubarak

Tie said...

Salam ramadhan diyana...wah ada ayam percik ye...akak pun masak ayam percik ni..tapi rasa tawar lak..rasa dah bubuh garam...he he..

Ajzie said...

wahhhhh mcm2 diyana masak.. rajin sungguh..

lady zaini said...

banyaknya masak..
selamat ber'ramadan' di perantauan

Umie said...

wah...mmg ber'bazaar' di rumah la erk!!.. air cincau x buat ke??hehee

Akak said...

Salam Suzi....

Semuga tabah & kuat bila berpuasa kat tempat org nie, banyak dugaannya kan..

Akak SP kat Taman Ria..

Musliyana and family said...

salam to all..

suzi:
tue la..first time berpuasa di tempat org ni syahdu skit..but it's ok...next year balik mesti best kan...

misah:
Salam Ramadhan juga buat misah sekeluarga

tie:
Salam Ramadhan...a'a teringin nk mkn ayam percik..sbb tue buat...

Ajzie:
tak delah kak..masak simple je..semua masuk oven jer...tak bnyk pun..skit2 je..

lady zaini:
bukan bnyk pun..ayam percik untuk dyn gna hubby..daging masak kicap tu untuk najlaa la..sebb ayam percik pedas...thanks..akak pun Salam Ramadhan bila tak berjauhan dgn family

ummie:
tula nk buat air cincau..sini sejuk..mmg tak minum dah air ais..kalu msia..mmg selalu "kathira" or " cincau" la kan..sini berbuka air panas je..sbb sejuk cuaca sini

Akak:
thanks akak..memang kena kuat pun berpuasa di tempat org...yelah kita Muslim je berpuasa..sini ada giliran memasak untuk setiap negara Muslim untk masjid university..Alhamdulillah giliran mukim kami dah selesai..next mukim Malaysian lain pula...oo..akak Taman Ria...dekat lah ekk..nak gi Tesco..

Shais said...

salam diyana,

salam ramadhan, sedap-sedap belaka lauknya.

Azrin Hani Hj Abdul Rashid said...

selamat menyambut Ramadhan dan selamat berbuka & bersahur utk diyana n family. Najlaa pose tak?? hehe.. -rin-

Azrin Hani Hj Abdul Rashid said...

dyn, lupa nak suruh invite YM. Rin xleh invite sbb guna meebo.
azrinhani@yahoo.com