Nuffnang
Friday, September 19, 2008
Resepi apam balik
Resepi apam balik ni saya terjumpa dalam "dapur/buku koleksi resepi-resepi"dari Wan No..Nampak menarik dan mudah nak buat. Saya dah cuba 2 hari lepas. Tapi terlupa nak snap and tgh kalut masa tue... So saya copy paste jer...masukkan dalam blog buat rujukan saya.
Bahan-bahan :
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula
1 butir telur
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil pewarna kuning
Bahan taburan :
1 cawan kacang goreng ~ ditumbuk
1 cawan gula halus
1 tin jagung krim
Kaedah penyediaan :
1. Mesinkan telur dan gula (guna blender je)
2. Masukkan air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan mesin hingga tidak berketul.
4. Panaskan kuali yang disapu dengan sedikit minyak. Masukkan satu
senduk adunan. Tutup kuali sebentar.
5. Masukkan bahan tabur. Tutup semula kuali.
6. Bila kulit berwarna keperangan, bolehlah diangkat dan dilipat dua.
Nota :
1. Jika tiada tepung naik sendiri, gantikan dengan tepung gandum
dicampur dengan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat.
2. Sekiranya menggunakan kuali tak lekat, tidak perlu disapu dengan
minyak terlebih dahulu.
Labels:
masak-memasak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment