
Bahan yang diperlukan:
Tepung gandum
Yeast (kalau guna mauripan lagi cantik)
garam secubit
gula secubit
Susu pekat 2 sudu
Air untuk menguli adunan doh (tetapi saya gunakan susu segar yang telah disuamkan)
So saya menguli adunan menggunakan air susu segar tu jer...
Inti:
Sambal ikan bilis (penyediaan-mengikut kaedah dan citarasa tersendiri)
Carrot dan kobis (yang telah diparut)
cara-cara
1. rendamkan sekejap Yeast (mauripan) dalam sedikit susu segar suam.
(Biar sampai naik buih sedikit)
2. masukkan tepung, gula ,garam dan gaul mesrakan..Masukkan rendaman yeast tadi
3. Uli adunan doh tadi. Kalau dah biasa buat donut, caranya memang serupa
4. Biar naik sekali ganda dan tumbuk adunan untuk keluarkan angin.
5. Buat doh menjadi bulat-bulat kecil.."very cute size"

7. Panaskan minyak untuk menggoreng

9. Angkat dan toskan sekejap

10. Potong dibahagian tepi untuk dimasukkan inti (bahagian yang warnanya putih sedikit)
11. Masukkan inti sambal kemudian carrot dan kobis
12. Sedia untuk dihidangkan
2 comments:
Oooo..comel laa...kak tie pun suka yang kecik2 ni..lagi banyak boleh masuk mulut..hi hi..
salam kak tie..
a'a...lagi kecik lagi banyak dapat kan...he..he..
Post a Comment