Nuffnang

Sunday, September 7, 2008

~WiNd FaRm ~

The Power of Wind


Lepas bergambar di Massey (please refer previous entry)kami balik ke rumah sekejap sementara Family Ziad ke Memorial Park ( jika ada sesiapa nak tahu apa ada di Memorial Park, ada dalam my entry - Memorial park)..Kami berkumpul di Memorial Park sebelum sama-sama bertolak ke Wind Farm..40 minit perjalanan dari rumah, kami pun sampai di wind Farm.

Extracted from http://www.meridianenergy.co.nz/aboutus/powerstations/teapiti/default.htm

"Te Apiti is Meridian Energy's first New Zealand wind farm. It is located on Saddle Road north of the Manawatu Gorge and situated within 1,150 ha of farmland owned by separate landowners, including Meridian Energy.

Te Apiti generates electricity for up to 45,000 average homes with no harmful greenhouse gas emissions and will do so for over 20 years.

By helping to reduce greenhouse gas emissions, Te Apiti is assisting New Zealand to meet its commitments under the Kyoto Protocol.

In recognition of the emission reductions from Te Apiti and an extension to a neighbouring wind farm, the Government allocated up to 1 million tonnes of emission reduction credits. The credits helped make Te Apiti and the extended wind farm economic.

There are also benefits to the communities surrounding wind farms including tourism and educational experiences. The visitor car parking area located underneath a turbine at Te Apiti attracts an average of 400 cars a week.

Construction of Te Apiti provided job opportunities for approximately 100 local contractors.

Wind farm development is compatible with farming, providing an additional income stream for farmers while using a small proportion of the land.

Te Apiti is the first wind farm in New Zealand to supply electricity directly into the National Grid.



cantik permandangan dari atas bukit



Bergambar kenangan dgn Sis Nino..
bulan terakhir beliau sebelum "Fly balik" ke Malaysia

Najmi, Najlaa' and Batrisyia


Lebih kurang 20 minit kat atas, bergambar dan lain-lain , kami pun bergegas pulang ke Palmy sebab masing-masing belum memasak untuk juadah berbuka. Juadah berbuka kami sekeluarga simple aje..Mee Goreng and Puding Roti ber"kurma" dan menu soto nasi dari jiran terdekat Sis Lela...Thanks..

~sekian untuk entry kali ini~

7 comments:

Suzi said...

salam...
cantiknya permandangan...NZ memang cantik pun kan?

Ummi said...

Salam Diyana, tk sudi singgah dpur akak yg x seberapa tuh..senang2 dtg lagi..Wah bestnya duk NZ ni ya..org kata pemandangan mmg cantik sungguh..!! Semoga ceria selalu dan selamat menjalani ibadah puasa..dah berapa tahun Diyana di sana? :D

Tie said...

Indah sungguh pemandangan kat sana ye...rasa nak pergi je..foto2 kat bawah tu pun cantik...nampak nyaman sungguh di sana...

Musliyana and family said...

salam to all:

suzi,
a'a..memang cantik permandangan dari atas bukit tue..tp sejuk sgt..yelah kami pegi winter nak masuk spring..kalu summer ok lah kot

ummi,
Diyana memang selalu singgah dapur akak tue..bak kata org ..sbelum start memassak..singgah jap..tegok ape yg kena dgn tekak diyana sekeluarga..yelah tekak orang utara..Actually diyana baru je sampai NZ bulan March yang lalu..so baru 6 bulan kat sini..

tie,
jemputlah datang NZ..memang cantik pun..kebetulan pulak kami ni duduk area kampung aje...kalu dengan Wellington 2 jam lebih skit perjalanan dari Palmerston North..Udara sini memang segar dan nyaman tie.

pai said...

salam dyn...

hai, kak faiz ni...selamat berposa..
bilelah akak nk smpi kat sane ek..
hehehe..dlm mimpi pon x tentu..cantiknyeeee..dr sini dh dpt rase kesegarannye....

Shais said...

salam,

bestnya .....
banyak tempat dh pi jalan.

Musliyana and family said...

salam

kak faiz
Alhamdulillah..
Nasib baik wind farm tu agak dekat juga dengan rumah..dan memang dah lama nak pergi..sebab dari rumah memang dah nampak kincir angin tue.Alhamdulillah..ada juga rezeki kami sampai kat wind farm..takpe..selalu2 lah melawat blog dyn..leh share sama2 experience ni

shais
Tak bnyk pun shais..yang dekat2 je..