Bahan:-
Kulit popia yang kecil secukupnya untuk dijadikan kulit murtabak baby
Filling:-
Bawang putih
Serbuk kari dagingSerbuk kari kurma
minced beefsedikit air
garam
telor (letak 2 biji)
Cara Membuat:-
Bancuh serbuk kari daging dan kurma dengan sedikit air menjadi pes. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes, kacau seketika. Masukkan minced beef dan masukan sedikit air. Gaul-mesrakan. Kacau sekali-sekala dan perasakan dengan garam. (sedikit saja garam, kerana kulit popia suda ada rasa masin). Masak hingga inti agak kering. Angkat dan sejukkan dalam mangkuk. Kemudian pukul telor, masukkan telor tadi ke dalam mangkuk inti tadi. Kacau rata. Letakkan inti atas kulit popia dan lipat menjadi 4 sei. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan goreng murtabak menggunakan api yang sederhana kecil. Goreng hingga kedua-dua belah keperangan.
4 comments:
nmpk yummyyyyyyyy.. minta sekeping boleh......hihi
Salam kak azie
he..he..baru je try..nasib baik menjadi
Amboi...semenjak 2 menjak nie meriah sungguh dapur New Zealand kite nie ye!!.. hehehe
salam umie,..nak buat macam mana..baru belajar kan umie..cube je lah..he.he..
Post a Comment